KUWEJT BEZ WYBOROW PREZYDENCKICH 2020

urna.png

Kuwejt, 13 czerwca 2020

Szanowni Państwo,

Okazuje się, że Wybory Prezydenckie 2020 za granicą odbędą się bez udziału obywateli polskich przebywających na terenie Kuwejtu i Królestwa Bahrajnu.

Zostaliśmy poinformowani mailem z Ambasady, że 'sytuacja pandemiczna' i brak zgody państwa przyjmującego jest głównym powodem nieutworzenia Okręgu Wyborczego w Kuwejcie. ‘Sytuacja pandemiczna' była znacznie bardziej niebezpieczna kiedy mogliśmy rejestrować się do planowanych na 10 maja wyborów, które w trudniejszym okresie (niż obecny) miały mieć charakter osobisty.

Jesteśmy oburzeni, że odebrano nam konstytucyjne prawo do czynnego udziału w wyborach i domagamy się utworzenia obwodu głosowania na terenie Ambasady RP w Kuwejcie w terminie jak najszybszym, żeby umożliwić nam rejestracje i oddanie głosu w Wyborach Prezydenckich 2020.

Polonia w Kuwejcie i w Krolestwie Bahrajnu (Monika, tel +965 66346499)    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Polonia w Kuwejcie i w Krolestwie Bahrajnu (Monika, tel +965 66346499) do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.