Likwidacja straży miejskiej w Łęcznej

Podpisz się pod petycją w sprawie likwidacji straży miejskiej w Łęcznej

Pomysł likwidacji sm w Łęcznej to wypadkowa kilku czynników. Najważniejszymi z nich są raport NIK oraz kwestie finansowe. Strażników jest zbyt mało aby mogli oni efektywnie wpływać na poprawę bezpieczeństwa w mieście. Na utrzymanie formacji, która zajmuje się głównie kwestią nieprawidłowego parkowania, gmina wydaje ok. 500 tysięcy złotych rocznie. Natomiast łęczyński monitoring (obsługiwany przez sm) to jedna wielka kompromitacja.
Za te pieniądze możnaby wyremontować/rozbudować łęczyński basen lub wspomóc Stowarzyszenie GKS Górnik Łęczna.

Urząd miejski próbował przez ostatnie tygodnie ocieplać wizerunek w/w formacji. Zaklinanie rzeczywistości nie przyniosło żadnych efektów. To smutne, że (utrzymywani z naszych podatków) urzędnicy nie zauważyli, że istnienie tej służby to jedna wielka farsa, która polega jedynie na „drenowaniu” publicznego portfela.