Likwidacja "wąskiego gardła" na Lazurowej na odcinku Górczewska - Aleja Obrońców Grodna (S8)

Lazurowa.jpg

Adresaci:

Prezydent m. st. Warszawy
Przewodniczący i Radni Rady m. st. Warszawy

Apelujemy do Prezydenta oraz Radnych Rady m.st. Warszawy o pilne utworzenie i wpisanie do Wieloletniej Prognozy Finansowej Miasta Stołecznego Warszawy zadania pod nazwą  „Przebudowa ulicy Lazurowej na odcinku Górczewska - Aleja Obrońców Grodna (S8)”.

Zrealizowanie powyższej inwestycji uwolni dzielnicę od komunikacyjnego horroru, który mieszkańcy przeżywają codziennie w trakcie roku szkolnego, próbując dojechać ulicą Lazurową do Trasy S8. Oddanie do użytku przebudowanego odcinka ulicy Lazurowej niestety nie dało oczekiwanego efektu. Wzmożony ruch samochodów z Jelonek, Chrzanowa i Włoch powoduje permanentne korki na Lazurowej, spowodowane "wąskim gradłem" za Rondem Radia Wolna Europa. Fragmentaryczna realizacja tak ważnej inwestycji drogowej, zamiast kompleksowo usprawnić ruch, niepotrzebnie wygenerowała kolejne problemy, chociażby niezwykle utrudniając wyjazd jak i wjazd w ulicę Narwik. Nie można również zapomnieć o realnym niebezpieczeństwie, które stanowi przejście przez jezdnię na wysokości wspomnianego skrzyżowania Lazurowej z ul. Narwik. Niedostateczna widoczność, brak oświetlenia sprawiają, że na tym przejściu może dojść do tragedii.

Dodatkowo, przy okazji realizacji kolejnych budynków mieszkalnych w tej okolicy stan nawierzchni ulicy Lazurowej uległ zniszczeniu i jest obecnie fatalny, co dodadkowo powoduje niebezpieczeństwo.

Likwidacja wąskiego gardła na Lazurowej na odcinku Górczewska - Aleja Obrońców Grodna (S8) usprawni komunikację dla Bemowa i Włoch, poprawi bezpieczeństwo i doprowadzi do kompleksowego zakończenia tak ważnej dla mieszkańców inwestycji.

Jakub Gręziak Stowarzyszenie Wybieram Bemowo    Skontaktuj się z autorem petycji