LIST OTWARTY DO RZECZNIKA PRAW PACJENTA W OBRONIE DR WŁODZIMIERZA BODNARA

pasek_psnlin.jpg

„Zło jest bezsilne, jeśli dobro jest nieustraszone.”

Warszawa, 2021-11-07

Pan

Bartłomiej Łukasz Chmielowiec

Rzecznik Praw Pacjenta

ul. Młynarska 46

kancelaria@rpp.gov.pl

LIST OTWARTY DO RZECZNIKA PRAW PACJENTA

W OBRONIE DR WŁODZIMIERZA BODNARA

Polskie Stowarzyszenie Niezależnych Lekarzy i Naukowców wyraża swój zdecydowany sprzeciw i oburzenie w związku z działaniami podjętymi przez Pana - jako  Rzecznika Praw Pacjenta, wobec Pana Doktora Włodzimierz Bodnara, który opracował program leczenia choroby Covid19 z  zastosowaniem znanego od lat leku Amantadyny i uratował zdrowie i życie setek pacjentów. Jako jeden z niewielu lekarzy w Polsce od początku był przy pacjentach, nie izolując się murami poradni i nie udzielając - urągających naszemu zawodowi - teleporad.  Jest lekarzem, który opiera się na maksymie "Salus aegroti suprema lex” – zdrowie pacjenta jest najwyższym prawem.   Zgodnie z Ustawą o Zawodzie Lekarza,  każdy lekarz ma prawo stosować leki poza wskazaniami rejestracyjnymi dla danego specyfiku, zgodnie z własnym doświadczeniem i wiedzą medyczną, co potwierdził w grudniu 2020r.  Minister Zdrowia. Nieznajomość tej ustawy powoduje, iż Pana działania są w pełni bezprawne a - nazywanie leczenia amantadyną pacjentów zarażonych Sars-CoV-2 eksperymentem - nie ma żadnych podstaw merytorycznych.   Metoda leczenia opracowana przez dr Włodzimierza Bodnara znalazła uznanie międzynarodowe, czego wyrazem było zaproszenie go, jako jedynego lekarza z Polski, przez Włoski Senat do dyskusji w posiedzeniu na temat skutecznego leczenia COVID-19. Wzięło w nim udział dziesiątki lekarzy, zarówno z Włoch jak i z całego świata. Spotkanie miało na celu wypracowanie wspólnego zalecenia skutecznych terapii w leczeniu zakażeń SARS-CoV-2, od prewencji przez wczesne leczenie do zaawansowanej postaci choroby, co pozwoliłoby na zakończenie pandemii.   Czy nie powinien Pan raczej być dumny z Lekarza Polaka zyskującego uznanie międzynarodowe za skuteczne leczenie chorych w dobie pandemii, zamiast oskarżać go i grozić konsekwencjami?   Dlatego żądamy od Pana jako Rzecznika Praw Pacjenta, dla którego najważniejszym powinno być skuteczne leczenie chorego, natychmiastowego wycofania jakichkolwiek zarzutów wobec  Dr Włodzimierza Bodnara, zapoznanie się z opracowaną przez niego metodą leczenia i rozpropagowanie jej w środowisku medycznym. Nie zgadzamy się na bezpodstawne cenzurowanie lekarzy bowiem nasz zawód jest wolnym zawodem i tylko wtedy możemy leczyć zgodnie z własnym sumieniem, doświadczeniem i wiedzą oraz przede wszystkim według zasady „Primum non nocere”.

Z poważaniem, członkowie i sympatycy Polskiego Stowarzyszenia Niezależnych Lekarzy i Naukowców

Polskie Stowarzyszenie Niezależnych Lekarzy i Naukowców    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Polskie Stowarzyszenie Niezależnych Lekarzy i Naukowców do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.