List otwarty Samorządu Studentów WPiA UW

Posłowie na Sejm RP

Senatorowie RP

Szanowni Państwo,

z głębokim zaniepokojeniem obserwujemy zaproponowane w ostatnich dniach projekty zmian w polskim systemie sądownictwa. W naszym odczuciu, zarówno uchwalona już ustawa o Krajowej Radzie Sądownictwa, ustawa o sądach powszechnych, jak i proponowany projekt ustawy o zmianie Ustawy o Sądzie Najwyższym stanowią bezpośrednie i realne zagrożenie dla polskiej praworządności.

Szczególnie niepokojący jest w tym kontekście art. 87 projektu ustawy o Sądzie Najwyższym. Arbitralne i przymusowe przeniesienie w stan spoczynku sędziów Sądu Najwyższego przez Ministra Sprawiedliwości stanowi zachwianie zasady trójpodziału władzy- podstawy ustroju współczesnych państw demokratycznych. W świetle projektowanych przepisów można jednocześnie kwestionować zachowanie zasady niezawisłości i apolityczności sędziów. W konsekwencji czego dojść może do ograniczenia obywatelskiego prawa do bezstronnego sądu, będącego jednym z podstawowych gwarantów demokracji.

Jako młodzi ludzie, studenci, a przede wszystkim - obywatele, podkreślamy, że projektowane zmiany budzą w nas zdziwienie i niepokój. Chociaż miniony ustrój znamy w większości jedynie z lekcji historii, to dostrzegamy pewne analogie. Planowane reformy nawiązują bowiem do rozwiązań, które mogą zbliżyć ustrój naszego kraju do autorytaryzmu. Paradoksalnie i zatrważające jest, że deklarując walkę z widmem poprzedniego systemu, proponuje się metody czerpiące z niego najbardziej niebezpieczne wzorce.

Nie identyfikujemy się z żadną opcją polityczną, chcemy jedynie żyć, rozwijać się i pracować w demokratycznej Polsce ze stabilnym systemem prawnym. W ramach powyższej inicjatywy, apelujemy do Państwa o zaprzestanie dalszych prac nad procedowanymi obecnie projektami ustaw w zakresie reformy sądownictwa.

Samorząd Studentów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego

Samorząd Studentów WPiA UW    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Samorząd Studentów WPiA UW do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.