List solidarnościowy rzeszowskiego środowiska akademickiego z protestującymi na Uniwersytecie Warszawskim

1252.jpg

Społeczność akademicka Uniwersytetu Rzeszowskiego wyraża solidarność z osobami protestującymi w ramach akcji „Wolne Dni Akademii” na Uniwersytecie Warszawskim. Zdecydowanie popieramy Ich postulaty. Doceniamy głos w obronie statusu całego polskiego środowiska akademickiego oraz podkreślanie zagrożeń wynikających z „Ustawy 2.0” dla mniejszych uczelni. Utrata statusu przez niektóre uczelnie może doprowadzić do pogłębienia różnic między poszczególnymi regionami a w perspektywie do degradacji gospodarczej, społecznej i kulturalnej mniejszych ośrodków.

Uważamy, że procedowana ustawa niesie liczne zagrożenia dla rozwoju polskiej nauki i szkolnictwa wyższego. Pozwala ona na ograniczenie autonomii uczelni, wolności badań i wyrazu artystycznego, a także marginalizację i utratę statusu części dyscyplin naukowych. Wynikająca z projektu ustawy „korporatyzacja” może doprowadzić do rozbicia wspólnoty i zaniku demokratycznych tradycji polskiej Akademii. Nie chcemy aby nauka była traktowana jak towar a uczelnie jak przedsiębiorstwa.

Zgadzamy się, że polska nauka wymaga reform, jednak ta, którą proponuje „Ustawa 2.0” nie naprawi faktycznie istniejących problemów, a jedynie stworzy kolejne.

Pracownicy, pracownice,

doktoranci, doktorantki,