Nadanie Międzynarodowemu Dworcowi Autobusowemu w Katowicach patronatu Kazimierza Juliana Kutza

Niedawno pojawiła się propozycja nadania Międzynarodowemu Dworcowi Autobusowemu w Katowicach patronatu Romana Dmowskiego, który nie miał żadnego związku z miastem. Postanowiliśmy wystąpić z alternatywną propozycją człowieka zasłużonego dla Katowic i regionu - Kazimierza Juliana Kutza. Zachęcamy wszystkich, bez względu na miejsce zamieszkania do podpisywania petycji, gdyż każdy głos się liczy. Petycja zostanie złożona do Przewodniczącego Rady Miasta Katowice.
Poniżej właściwa treść petycji:

My, mieszkańcy Katowic wraz z organizacjami pozarządowymi, na podstawie art. 2 ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach, wnosimy o nadanie patronatu Kazimierza Juliana Kutza, Międzynarodowemu Dworcowi Autobusowemu, który mieści się przy ulicy Sądowej 5 w Katowicach.

Naszą petycję uzasadniamy faktem, że katowiczanin Kazimierz Kutz jako reżyser, scenarzysta, nauczyciel akademicki oraz pisarz przez swoją wybitną twórczość szczególnie przysłużył się rozwojowi kultury śląskiej oraz polskiej. Na dodatkową uwagę zasługuje fakt, iż ze względu na przywiązanie do tożsamości śląskiej padł ofiarą prześladowań ze strony zarówno nazistowskiego, jak i komunistycznego aparatu opresji.

Mając na uwadze powyższe oraz jego szczególnie godną pochwały postawę sprzeciwu wobec reżimu komunistycznego uważamy, że  zasługuje on na upamiętnienie ze strony swojego miasta Katowice, z którym był mocno związany. Kazimierza Kutza upamiętniło już inne śląskie miasto - Rybnik.

Tym samym wnosimy o nadanie Międzynarodowemu Dworcowi Autobusowemu przy ul. Sądowej 5 w Katowicach patronatu Kazimierza Kutza.

Tomasz Skowron / Igor Motyka    Skontaktuj się z autorem petycji