NAPOJE ENERGETYCZNE NIE DLA DZIECI!

dziecko_drink.jpg

PETYCJA DO MINISTERSTWA ZDROWIA :

ZAKAZ SPRZEDAŻY NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH DZIECIOM DO 16 ROKU ŻYCIA!

Napoje energetyczne można kupić wszędzie i może kupić je każdy. Nawet dziecko. Badania dowodzą, że połowę konsumentów sięgających po tego typu napoje stanowią dzieci (poniżej 12. roku życia).W wielu krajach UE sprzedaż energetyków nieletnim jest zabroniona. W Polsce takiego zakazu nie ma .Skład energetyków? Wszystko, co szkodzi: cukier, dwutlenek węgla, tauryna, kofeina, regulatory kwasowości, barwniki i aromaty. Dzieciaki piją półlitrowe puszki energetyków, jakby to była woda mineralna. A skutki dla ich zdrowia mogą być opłakane. Picie tego typu napojów może przerodzić się w uzależnienie!

WSPÓLNIE ZADBAJMY O ZDROWIE NASZYCH DZIECI!

TY TEŻ MOŻESZ POMÓC-PODPISZ PETYCJĘ!

Podpisując, upoważniam ANNA STOLARCZUK do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.