NIE BURZMY SŁUPSKICH ZABYTKÓW!

Petycja – apel od władz miasta Słupska o rezygnację z wyburzenia zabytku przy ul. Lutosławskiego 33.

Apelujemy o zaniechanie działań zmierzających do wyburzenia - rozbiórki zabytkowej kamienicy przy ul. Lutosławskiego 33 w Słupsku. Budynek ma wartość historyczną, a ze względu na dawne funkcje stanowi również dowód wielokulturowości oraz złożonych dziejów Pomorza. Kamienica położona jest przy historycznej trasie wylotowej z miasta w kierunku południowym. Zabytek tworzy pierzeję, która nadaje śródmiejski charakter tej części Słupska i co ważne -  w porównaniu z wieloma innymi budynkami komunalnymi jest  w dobrym stanie.  Niezrozumiały upór i brnięcie miasta, w którym brakuje mieszkań (i przychodów własnych z najmu powierzchni) w wyburzenie tego budynku pozwala przypuszczać, że za tym pomysłem kryją się zupełnie inne, niezrozumiałe motywcaje.

Apelujemy o powstrzymanie niegospodarności i barbarzyństwa jakim będzie wyburzenie kamienicy przy ul. Lutosławskiego 33! Nie burzmy budynków których nie zbudowaliśmy!budynek.png

Komitet Obrony Słupskich Zabytków    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Komitet Obrony Słupskich Zabytków do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.