NIE dla dewastacji Twierdzy Zegrze przez NBP

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że tuż przy trasie Warszawa - Serock, w miejscowości Zegrze znajduje się jedna z trzech twierdz tzw Warszawskiego Rejonu Umocnionego, Twierdza Zegrze. Twierdza powstała w latach 1892 - 1895, w jej skład wchodziły dwa żelbetonowe forty w Zegrzu (Umocnienie Duże oraz Umocnienie Małe), forty łącznikowe (Dębę i Beniaminów) oraz kompleks koszar.

W czasach PRL-u stacjonowały tu wojska łącznościowe. Wybudowano tu wtedy gigantyczny schron przeciwatomowy dla rządu na wypadek III wojny światowej.

FOTO: https://picasaweb.google.com/110288408586632809425/Zegrze?authkey=Gv1sRgCJSJ6sWayNqrmwE

W 2002 roku NBP odkupiło od wojska twierdze z zamiarem wybudowania tam nowego skarbca. Inwestycja upadła i od tego czasu zachodzi dewastacja obiektu, NBP doprowadziło do zniszczenia wyposażenia fortu, które przetrwało aż do 2002r, np składanych zasieków z drutu kolczastego lub pancernych drzwi. Zaprzestano również ogrzewania pomieszczeń schronu przeciwatomowego, przez co dosłownie się rozsypuje.

O zaniedbaniach i dewastacji powiadomiono wojsko, konserwatora zabytków, kancelarię Prezydenta oraz Centralne Biuro Antykorupcyjne, nie zostały podjęte jednak żadne działania, mające uchronić zabytek.

Obiekt jest unikatem w naszym regionie. Rozsądny inwestor, przy odrobinie pomyślunku, mógłby zamienić zmorę NBP w atrakcję turystyczną z wieloma walorami historycznymi, jako XIX wiecznej Twierdzy jak i jako super-schronu z PRL-u, jak to ma miejsce np. w Szczecinie (http://www.schron.szczecin.pl/galeria.php)

Serdecznie prosimy o podpisywanie naszej petycji, miejmy nadzieję, że ktoś wreszcie zainteresuje się naszą sprawą, NBP Zegrzem raczej się już nie interesuję (http://img703.imageshack.us/img703/1166/zegrzenbp.jpg)

Pozdrawiamy, Trzecia Strona Wisły

Maciej Witeska (Trzecia Strona Wisły)    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Maciej Witeska (Trzecia Strona Wisły) do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.