Nie dla fabryki w Puszczy Białowieskiej!

Nie dla budowy fabryki w Puszczy Białowieskiej!

zrzut-ekranu-2019-09-08-o-11-11.png

Kolejna niebezpieczna inwestycja w Puszczy Białowieskiej - po planach budowy zakładu pirolizy opon nadszedł czas fabryi pelletu. Inwestycja w gminie Narewka będzie miała negatywny wpływ na  ostoję dzikich zwierząt, w tym żubrów, rysia i orlika krzykliwego. Pozbawi również środków do życia lokalnych mieszkańców - rolników, którzy dokarmiają żubry, właścicieli agroturystyk i przewodników turystycznych, którzy pokazują turystom piękno puszczańskiej przyrody. Tiry dojeżdżające do fabryki zniszczą spokój i ciszę w tym cennym przyrodniczo miejscu. Cała puszczańska gmina bezpowrotnie straci na tej inwestycji. Ucierpią też jej mieszkańcy.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że biomasa, w tym pellet, o ile pochodzi z odpadów nie jest złym produktem. Ale miejsce, w którym  planuje się jego wytwarzanie – czyli bezpośrednie sąsiedztwo Puszczy Białowieskiej – absolutnie się do tego nie nadaje.

Puszcza Białowieska jest uważana za najcenniejszy przyrodniczo obiekt w całej Polsce. Jest domem dla wielu gatunków, w tym chronionych, zwierząt i roślin. Jej symbolem jest z trudem uratowany przed wyginięciem żubr. Schronienie znajdują w Puszczy również wilki, rysie, łosie, orliki krzykliwe, i wiele innych gatunków zwierząt. Ich życie nie zamyka się na terenie kompleksu Puszczy Białowieskiej. Żyją również poza jej  obszarem, szukają tam pożywienia, przemieszczają się, rozmnażają. Dlatego miejsca graniczące z Puszczą, w których znajdują swoje ostoje, powinny być pod szczególną ochroną. W miejscach takich lokalni rolnicy ustawiają brogi dla żubrów. Takie miejsca przyciągają też przewodników turystycznych i turystów i, którzy mają wyjątkową okazję podziwiać dzikie i rzadkie zwierzęta w swoim naturalnym środowisku.

I właśnie w jednym z takich miejsc, w gminie Narewka, postanowiono zbudować fabrykę pelletu drzewnego. W tym unikatowym miejscu, w ostoi dzikiej zwierzyny, ma powstać zakład powodujący znaczne zapylenie i ogromny hałas. Samochody ciężarowe będą rozjeżdżały gminne drogi, odstraszając zwierzęta z tego wyjątkowego miejsca. Osoby dokarmiające żubry stracą istotne źródło dochodu. Zwierzęta przeniosą się na pola , co może spowodować większe szkody w uprawach. Pobliskie agroturystyki staną się mniej atrakcyjne dla turystów, co może spowodować ich zamknięcie. Wiele rodzin może stracić źródło utrzymania. Miejsce stanie się mniej atrakcyjne dla przewodników turystycznych i turystów, na czym straci cała gmina.

W czasie, gdy region dąży w kierunku ekonomii opartej na turystyce przyrodniczej i wspierania lokalnej ludności, w gminie powstanie fabryka rujnująca wszystkie te założenia. W fabryce znajdzie zatrudnienie ok. 2 osób, więc nikomu, oprócz właściciela to wszystko nie będzie się opłacało.

Powiedz z nami NIE  inwestycjom o negatywnym wpływie na przyrodę  Puszczę Białowieską – podpisz petycję.

Nie dla fabryki w Puszczy Białowieskiej    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Nie dla fabryki w Puszczy Białowieskiej do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.