Nie dla Obwodnicy Wschodniej przez Bażantarnię

Miasto Elbląg pozyskało środki na budowę tzw. Obwodnicy Wschodniej, realizowanej w dwóch etapach i mającej odciążyć z ruchu kołowego ul. Bema. Rozumiemy konieczność rozwiązania istniejącego problemu, nie zgadzamy się jednak z proponowanym jedynym rozwiązaniem, które nową drogę prowadzi na terenach rekreacyjnych, będących dla elblążan miejscem odpoczynku i uprawiania sportu - parku Bażantarni i okolicach Góry Chrobrego, jednocześnie oczekując od miasta wypracowania w drodze konsultacji społecznych alternatywnego wariantu trasy.

ow.jpg

Uważamy, że proponowana trasa częściowo rozwiąże problem korków na ul. Bema, przenosząc je jedynie w inne miejsce miasta, bezpowrotnie niszcząc z kolei miejsce cenne przyrodniczo i społecznie. Obwodnica przebiegać będzie w otulinie Parku Krajobrazowego Wysoczyzny Elbląskiej, przecinając popularne szlaki turystyczne i nordic walking, w pobliżu polany na której elblążanie tłumnie spędzają czas wolny. Sama budowa trasy będzie sporym utrudnieniem oraz de facto zmieni charakter tego miejsca - wszak spędzanie wolnego czasu wśród ryku koparek i kurzu, a później przy hałasie komunikacyjnym, mija się z celem.

Dodatkowy sprzeciw budzi fakt, że przebieg trasy nie był poddany ŻADNYM konsultacjom społecznym.

Oczekujemy od władz miasta przede wszystkim zorganizowania konsultacji społecznych i opracowania wariantów trasy, który w mniejszym stopniu ingerowałyby w tak cenne tereny zielone Elbląga, nie zgadzając się definitywnie na ustanowiony przebieg Obwodnicy Wschodniej.

Podpisując, upoważniam Beata Branicka do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.