NIE dla zniszczenia wnętrz USC Górna - świetnego przykładu plastyki architektonicznej

Portal lodz.pl podał do wiadomości, że po wakacjach planowana jest modernizacja Urzędu Stanu Cywilnego na Górnej. Jak mozemy przeczytać: "Miasto zaaranżuje na nowo salę ślubów, hol i pokoje biurowe."

W sali ślubów i holu zachował się niemal kompletny wystrój z 1987 r., nad którym pracowali uznani w Polsce artyści - Krystyn Zieliński i Romuald "Rajmund" Józefowicz.

Gorna1.jpg

Zdjęcie dzięki uprzejmości Bartosza Stępnia.

Profesor Krystyn Zieliński był wielokrotnie nagradzanym wykładowcą, prorektorem, dziekanem, a wreszcie rektorem łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych (wtedy: Państwowa Wyższa Szkoła Sztuk Plastycznych), był również prezesem Związku Polskich Artystów Plastyków w Łodzi. Za jego działalność odznaczono go Złotym Krzyżem Zasługi, Krzyżem Kawalerskim Orderu ODrodzenia Polski i Złoty Medalem "Gloria artis". Jego realizacje rzeźbiarskie oraz z zakresu plastyki architektonicznej spotkać możemy w Polsce i zagranicą. W 2010 r. ukazał się obszerny katalog dotyczący jego twórczości, opracowany pod redakcją Marii Filipowskiej (wydawca: Muzeum Miasta Łodzi). Ostatnio jego sylwetkę i twórczość opisał wyczerpująco Bartosz Stępień w książce "Łódzkie mozaiki i inne monumentalne akcenty plastyczne czasów PRL-u".

Gorna2.jpg

Zdjęcie dzięki uprzejmości Bartosza Stępnia.

W Łodzi mamy JEDEN zachowany przykład jego twórczości powiązanej z architekturą - właśnie hol i salę ślubów USC Górna. I chcemy go zastąpić sztampowym, nudnym, powtarzalnym wnętrznem bez ambicji artystycznych.

usc.jpg

Materiał ze strony lodz.pl.

To nie może nastąpić! W ostatnich latach na potęgę niszczymy powojenną plastykę architektoniczną, pozbywając się niebanalnych, autorskich dekoracji stworzonych przez uznanych artystów.

KONSERWACJA - TAK, NISZCZENIE - NIE!

Kierujemy apel do władz miasta - trzeba zablokować działania prowadzące do zniszczenia wystroju holu i sali ślubów USC Górna. Lekkie oczyszczenie, drobne uzupełnienia, nowe meble - nic więcej nie jest potrzebne tej realizacji. Dbajmy o artystyczną spuściznę awangardowej Łodzi!

Podpisując, upoważniam Maria Nowakowska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.