NIE eksterminacji! TAK edukacji! Zatrzymajmy rzeź dzików!

NIE eksterminacji! TAK edukacji!

NIE zabijaj! NIE strzelaj! Odławiaj! Odstraszaj!

A3E71420-7C99-4FDE-9CAA-C53A6C08E5F9.jpeg

W związku z decyzją Starosty Powiatu Wodzisławskiego o odstrzale redukcyjnym dzików apelujemy o zmianę decyzji podyktowanej przede wszystkim naciskiem niewielkiej grupy mieszkańców, którym wspomniane zwierzęta zniszczyły trawnik i uszkodziły ogrodzenie.

W uzasadnieniu do decyzji o odstrzale redukcyjnym czytamy, że w przypadku szczególnego zagrożenia w prawidłowym funkcjonowaniu obiektów produkcyjnych i użyteczności publicznej przez zwierzynę, starosta może wydać decyzję o odłowie, o odłowie z uśmierceniem lub odstrzale redukcyjnym zwierzyny.

Jednak nie każde zagrożenie, jakie stwarzają zwierzęta dla tych obiektów, będzie podstawą do orzeczenia o odstrzale lub odłowie redukcyjnym zwierzyny. Zagrożenie to musi być szczególne, a więc tylko w sytuacjach wyjątkowych i nadzwyczajnych można rozważać kwestie zastosowania odstrzału lub odłowu zwierząt. Jakie szczególne zagrożenie miało miejsce w przypadku wymienionych w uzasadnieniu obiektów? Żadne.
Na terenie Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczo-Rewalidacyjnych pojawił się JEDEN dzik. Obiekt na co dzień pozostaje otwarty, z czego należy wyciągnąć wniosek, że nikt specjalnie się dzików nie obawia.

BBAEE925-5D55-4CE2-ACF1-E5D5ECABC8C5.jpeg

Zważywszy na brak podstaw do sięgania po ostateczne rozwiązania ( kilka kolizji drogowych w 2020 roku, martwe dziki na poboczu, zniszczone ogrodzenie i trawnik, prawdopodobne zniszczenie pobocza przez dziki), nasuwa się pytanie, dlaczego nie ograniczyć się do odłowu i przewiezienia dzików w bezpieczne dla nich miejsce.

Nie możemy wszędzie tam, gdzie zachodzi obawa o własne zdrowie i bezpieczeństwo, zarządzać rozwiązań kończących się uśmierceniem. Na terenie Polski dziki odławiane są za pomocą specjalnej klatki i przenoszone z miasta na tereny, na których nikomu nie będą przeszkadzać. Wyłapywane są całe rodziny – tak, aby nie rozdzielać dzików. W przypadku odstrzału rodziny zostaną rozdzielone.

Alternatywą dla odstrzału jest również wypłaszanie oraz zastosowanie środków odstraszających dziki; można zastosować bezpieczny dla zwierząt i środowiska granulat odstraszający dziki. Działanie preparatu polega na wydzielaniu zapachu drapieżników, który ma być dla dzików sygnałem do ucieczki i powrotu do lasu. Granulat rozsypuje się na granicach obszarów, których zwierzęta nie powinny przekraczać.

Należy również pamiętać, że dzików by nie było, gdyby zabudowa nie następowała w tak szybkim tempie, szczególnie na terenach, na których nie powinny powstawać budynki.
Kolejnym problemem jest dokarmianie dzików, brak właściwego zabezpieczenia koszy z odpadami.

Przestańmy sięgać po ostateczne rozwiązanie prowadzące do uśmiercenia i zacznijmy stawiać na prewencję i edukację.

Podpisując, upoważniam Iwona do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.