Petycja w sprawie organizacji otwartego konkursu na stanowisko dyrektora Bemowskiego Centrum Kultury

Pan Rafał Trzaskowski, Prezydent m. st. Warszawy

Pani Urszula Kierzkowska, Burmistrz Dzielnicy Bemowo

do wiadomości: Pani Agata Diduszko-Zyglewska, Przewodnicząca Komisji Kultury i Promocji Miasta w Radzie m.st. Warszawy

Pani Aldona Machnowska-Góra, Dyrektor Koordynator ds. kultury i komunikacji społecznej

Pan Artur Jóźwik, Dyrektor Biura Kultury

Jako mieszkańcy i mieszkanki na co dzień korzystający z oferty Bemowskiego Centrum Kultury oraz aktywnie ją współtworzący, zwracamy się z prośbą o organizację otwartego i transparentnego konkursu na stanowisko dyrektora Bemowskiego Centrum Kultury w Warszawie.

Warto podkreślić, że w ciągu ostatnich lat Bemowo stało się dzielnicą aktywnych mieszkańców - między innymi właśnie dzięki formule funkcjonowania Bemowskiego Centrum Kultury: transparentnej, otwartej na ich potrzeby i umożliwiającej im współtworzenie oferty kulturalnej dzielnicy. W Bemowskim Centrum Kultury, podczas pięciu edycji Laboratorium Projektów, mieszkańcy i mieszkanki zrealizowali dziesiątki projektów, z których większość funkcjonuje do dziś, wzbogacając ofertę społeczno-kulturalną dzielnicy. To dzięki oddolnemu zaangażowaniu mieszkańców i mieszkanek powstały również bemowskie Miejsca Aktywności Lokalnej. Prowadzone przez BCK Miejsce Aktywności Lokalnej Dwa Jelonki wspiera osoby z Bemowa, które od 3 lat oddolnie tworzą program składający się z kilkuset spotkań i wydarzeń rocznie. Tak funkcjonujący dom kultury wymaga zarządzania uwzględniającego ich głos, dlatego tak ważny jest wybór właściwego eksperta na stanowisko dyrektora BCK w ramach otwartego konkursu.

Niniejszą petycję składamy w reakcji na informację o pismach, które wpłynęły do Dzielnicowej Komisji Dialogu Społecznego w Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy. 4 marca oraz 15 kwietnia 2020 roku pani Urszula Kierzkowska, Burmistrz Dzielnicy Bemowo, w listach kierowanych do przewodniczącego DKDS poprosiła o opinię w sprawie odwołania dyrektora BCK - pana Marcina Jasińskiego oraz powołania nowego dyrektora - pana Arkadiusza Majchra. Nadanie funkcji na okres 7 lat miałoby się odbyć bez rozpisania konkursu.

Sprzeciwiamy się takiej drodze postępowania i oczekujemy jawności procedur administracyjnych, transparentności działania władz oraz przeprowadzenia otwartego konkursu. W obecnym, trudnym czasie pandemii przejrzystość funkcjonowania władzy i uwzględnianie głosu mieszkańców i mieszkanek są tym bardziej istotne.

Jednocześnie, nawiązując do idei przedstawionych w konsultowanej Strategii Miasta #Warszawa2030 oraz wspomnianej wyżej unikatowej społecznej formule programu BCK, zwracamy się z prośbą o uwzględnienie w komisji konkursowej obecności przedstawicieli mieszkańców i organizacji pozarządowych działających na terenie Bemowa. Wnioskujemy także o wpisanie w wymogi konkursu i w umowie z przyszłym dyrektorem, jako jednego z kryteriów, kontynuacji dotychczasowych działań włączających mieszkańców w tworzenie programu BCK. Jako mieszkańcy i mieszkanki współtworzący tę instytucję chcemy uczestniczyć w podejmowanych decyzjach.

Z poważaniem,

Mieszkańcy i Mieszkanki    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Mieszkańcy i Mieszkanki do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.