o uruchomienie linii autobusowych w Poznaniu "Autobusem do szkoły!"

Szanowny Pan
Prezydent Miasta Poznania
Jacek Jaśkowiak

Szanowny Panie Prezydencie,

popieramy pomysł uruchomienia nowych linii autobusowych w ramach pomysłu "Autobusem do szkoły!", które umożliwią dostęp do transportu zbiorowego mieszkańcom trzech gęsto zaludnionych osiedli na Marcelinie, Naramowicach i Woli. Dzisiaj obszary te pozbawione są takiej obsługi. Powstanie linii autobusowych umożliwi dojazd dzieciom do pięciu szkół podstawowych (7, 35, 70, 74 i 88), a dorosłym mieszkańcom zaoferuje dostęp do węzłów przesiadkowych i dwunastu linii tramwajowych.

Dzieci samodzielnie pojadą do szkoły autobusem, zyska środowisko, rodzice zaoszczędzą czas i pieniądze, część z nich skorzysta także z nowych możliwości i przesiądą się na komunikację zbiorową. Miasto pozyska nowych pasażerów.

Pomysł obejmuje uruchomienie dwóch linii:
-1) linia nr 142 „naramowicka”: Karpia – Kurpińskiego
linia_naramowicka1.png
Cele:
- dojazd do szkoły podstawowej nr 35 na os. Łokietka (bloki na Karpiej i Sielawy podlegają w całości obwodowi tej szkoły)
- dojazd do przystanku Naramowice (przesiadka na linie 147, 151, 167, 169, 911)
- dojazd do przystanku PST Kurpińskiego (przesiadka na tramwaje nr 12, 14, 15 i 16)

Trasa: Karpia (pętla na wysokości firmy „Victus” lub – w pobliżu os. Jaśminowego obok adresu Karpia 31) – ul. Karpia – ul. Naramowicka – ul. Łużycka – ul. Stoińskiego – ul. Wiechowicza – PST Kurpińskiego

- 2) linia nr 143 „zachodnia” albo „czterech szkół”: Meissnera – os. Kopernika
linia_zachodnia_4_szkół.jpg
Cele:
- dojazd do szkół podstawowych: 7, 70, 74 i 88 (Marcelińska należy do obwodu szkoły nr 74)
- dojazd do pętli tramwajowej Ogrody (przesiadka na autobusy podmiejskie oraz tramwaje nr 2, 7, 17 i 18)
- dojazd do przystanku Stadion Miejski i przesiadka na tramwaje nr 1, 6, 13 i 15
- włączenie do sieci transportu zbiorowego całkowicie izolowanego obszaru os. Lotników Wielkopolskich i nowych bloków przy Meissnera

Trasa: Meissnera (pętla: rondo przy nowych blokach) – ul. Meissnera – ul. Nowina – Ogrody – ul. Szpitalna – ul. Grochowska – ul. Marcelińska – ul. Wałbrzyska – ul. Ptasia – ul. Bułgarska – Stadion Miejski – ul. Jugosłowiańska – ul. Promienista – pętla os. Kopernika

Uważamy że pomysł ten wychodzi naprzeciw Pańskiej wizji rozwijania komunikacji publicznej i zachęcania Poznaniaków do jej wyboru. Uprzejmie prosimy o stworzenie takiej możliwości mieszkańcom Poznania pozbawionych dzisiaj dostępu do komunikacji publicznej.

W imieniu mieszkańców,
z wyrazami szacunku

Paweł Sowa, Radny Miasta Poznania
autor pomysłu "Autobusem do szkoły!"
kontakt: Pawel_Sowa@um.poznan.pl

Składając podpis, uprawniam Paweł Sowa do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.