Obrona górki saneczkowej na Plantach Mistrzejowickich

My Mieszkańcy Mistrzejowic zwracamy się z prośbą do Zarządu Zieleni Miejskich, oraz Radnych Miasta Krakowa o ponowne rozpatrzenie miejsca w którym ma powstać wybieg dla psów. Planty Mistrzejowickie to ogromny obszar przestrzenny na którym znajduje się skate park, ogródki jordanowskie, boiska. Jest to teren wypoczynku i rekreacji wielu mieszkańców. Rozumiemy, że właściciele psów chcieliby mieć  teren ogrodzony gdzie swobodnie mogliby puszczać swoje czworonogi nie obawiając sie mandatu. Nie rozumiemy jednak dlaczego wybieg ma powstać na jedynej górce, naturalnym wzniesieniu na którym od kilkudziesięciu lat  dzieci jeżdżą na sankach. Prawdopodobnie brak zimy w ostatnich latach podsunął komuś ten niedorzeczny pomysł. Intensywność ostatniej zimy pokazała jednka że górka cieszy się ogromnym powodzeniem i zabudowanie jej byłoby wielką stratą dla dzieci które mogą w zimie spędzać czas na powietrzu, a nie przed komputerem. Nachylenie terenu jest od bardzo łagodnego  do całkiem  stromego co pozwala na zjazd maluchom, trochę większym dzieciom i nastolatkom. Zjazd kończy się parkingiem przed którym są wbite opony dlatego teren ten jest bezpieczny dla wszystkich użytkowników. W lecie górka jest swoista plażą i wybiegiem dla psów jak jest taka możliwość. Wiele z nas posiada czworonogi. Uważamy jednak że teren ten jest ważniejszy dla dzieci niż dla zwierząt. Wybieg można zrobić w innym miejscu, naturalnego wzniesienia, który służy za zjazd saneczkowy nie możemy wybudować gdzie indziej. Obok wytyczonego planu jest łąka , która nie jest używana, możnaby tam umiejscowić teren dla psów.                                 Bardzo prosimy o ponowne zaplanownanie miejsca na wybieg i nie naruszania górki saneczkowej, dostarczającej wiele radości dzieciom.

Podpisując, upoważniam Joanna do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.