Ocalmy drzewa na osiedlu Szymanowskiego

116153453_748810199255527_141435041566600927_n1.jpg116204297_710292772879784_1409271115240657285_n.jpg115805934_3066548463395071_6981187917556241083_n.jpgSprzeciwiamy się wycince drzew, która ma nastąpić w związku z przebudową sieci ciepłowniczej na osiedlu Szymanowskiego w Lublinie. Zgodnie z opracowaniem dendrologicznym, w planach jest wycięcie osiemnastu drzew rosnących przy ulicach Harnasie, Noskowskiego i Króla Rogera. To drzewa w dobrym stanie, co stwierdza sam autor dokumentu, mgr inż. arch. kraj. Wojciech Siedlarczyk.

Każde drzewo na naszym osiedlu jest na wagę złota. Nie trzeba nikogo przekonywać, że życie wśród zieleni jest przyjemniejsze, a przede wszystkim zdrowsze. Drzewa zasadzone kilkadziesiąt lat temu chronią przed upałami w lecie, są źródłem tlenu, zatrzymują wodę, są też ostoją i miejscem gniazdowania ptaków. Zielone osiedle to przestrzeń rekreacji dla mieszkańców - osób starszych, dzieci, wszystkich, którzy lubią tutaj spędzać czas.

Planowane przez spółdzielnię i LPEC nowe nasadzenia w żaden sposób nie zrekompensują tej straty. Nie da się porównać siły pozytywnego oddziaływania dorodnego, ponad dwudziestometrowego, zdrowego drzewa z kilkumetrową sadzonką. Dla nas, mieszkańców, nasze osiedle to miejsce do życia i odpoczynku, a na ich jakość ogromny wpływ ma właśnie przyroda.

Apelujemy, aby LPEC wykonał przebudowę tak, aby nie niszczyć drzew na osiedlu. Wierzymy, że w XXI wieku da się przeprowadzić modernizację i uszanować otaczającą nas naturę.

Sylwia Hejno, Paweł Buczkowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Sylwia Hejno, Paweł Buczkowski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.