! Ocalmy historię ! Ocalmy szkołę ! Chrońmy nasze pociechy !

Starosta Powiatu Drawskiego,  pan Stanisław Cybula, wydał rozporządzenie o przeniesieniu uczniów Liceum Ogólnokształcącego im. III Dywizji Strzelców Karpackich w Czaplinku, które mieści się przy ulicy Parkowej, do budynku Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych (Technikum i Szkoła Zasadnicza), przy ulicy Grunwaldzkiej.  Nasze oburzenie, nie jest bezpodstawne, ponieważ szkoła ta, niesie za sobą wiele wspomnień, uczą się w niej niezwykle zdolni uczniowie, którzy zasługują na dogodne warunki pracy, i jest ona również miejscem w którym kolejne pokolenia spokojnie mogłyby się rozwijać i dążyć do spełnienia własnych planów na przyszłość.
Uważam, że nasze dzieci nie zasłużyły sobie na takie traktowanie. Wraz z przeniesieniem ich do innego budynku, ciągnie się za sobą wiele nieprzyjemnych konsekwencji, związanych z komfortem ich nauczania. Młodzież, musiałaby uczęszczać do szkoły na dwie zmiany, co przełożyłoby się na ich wydajność w nauce. Pamiętajmy też o uczniach, którzy dojeżdżają codziennie do szkoły, nie wyobrażam sobie, aby jakiekolwiek dziecko miało o godz. 18 wracać ze szkoły i odrabiać lekcje oraz uczyć się na różnego typu testy sprawdzające ich nabytą wiedzę. Taki system, przełożył by się na ich wydajność, co wiąże się ze złymi wynikami matury i skreślenia marzeń dziecka, które robi wszystko, aby dostać się na studia, a organy prawne, zamiast mu to ułatwiać, jeszcze bardziej utrudniają. Starostwo swoje rozporządzenie, motywuje, potrzebą przeniesienia uczniów ze szkoły w Bobrowie, do budynku przy ul. Parkowej w Czaplinku, a na miejsce ich szkoły, miałby powstać "Ośrodek dla dziewczyn". Jest to dla nas nielogiczne i nieekonomiczne rozwiązanie, gdyż w naszej gminie mamy dwa nieużywane, odnowione budynki oświatowe, mieszczące się w Machlinach i Kluczewie z idealnymi warunkami do nauki dla tamtej młodzieży. Ponadto ich teraźniejsza szkoła posiada stołówkę i internat, gdyby dzieciaki miały rozpocząć edukację w naszej miejscowości, wiązałoby się to z dowozem ich na obiady, co wiąże się dużymi kosztami. Musiałyby powstać, również nowy internat, ponieważ ten który posiadamy, ma ograniczoną ilość miejsc i z pewnością nie jest gotowy na przyjęcie tak dużej ilości młodzieży. Więc, dlaczego nasz budynek i nasza miejscowość? Patrząc na to z perspektywy ekonomicznej, jak i ze strony rodzica nie widzę żadnego sensownego rozwiązania.
Prosimy Was o podpisanie tej petycji. Żależy nam, aby nasze dzieci miały szansę rozwoju w warunkach jakie im się należą. Pokażmy starostwu, że nie jest sztuką  rozpisanie rozporządzenia na kawałku papieru, ale sztuką jest wprowadzenie go w życie, tak, aby ułatwiać, a nie utrudniać rozwój społeczeństwa.

Z poważaniem uczniowie Liceum Ogólnokształcącego w Czapliku wraz z rodzicami.

Składając podpis, uprawniam molll do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.