„Oddajcie Kamionkę!” Petycja przeciwko likwidacji Domu Studenckiego „Kamionka” w Krakowie

Kamionka,_nekrolog_(7).pngWczoraj „Kamionka”, dzisiaj „Bursa Jagiellońska”?

Jak to jest, że dumna ze swojego prestiżu uczelnia obiecuje od lat nowy akademik, od lat również bez skutku próbuje sprzedać zabytkowy dom studencki? W czasie, gdy jedno miejsce w akademiku przypada na 10 studiujących [1], nie godzimy się na opieszałość i lekceważenie naszej sytuacji materialnej przez Uniwersytet Jagielloński.

Ostatnio (19.04.2024r) na debacie rektorskiej z ust jednego z kandydatów padły słowa o tym, że „Bursy Jagiellońskiej" (około 200 miejsc) rzekomo nie da się wyremontować [2]. Dalsza część debaty pokazazała także, że władze uczelni poważnie rozważają sprzedaż domu studencki przy ul. Śliskiej 14 [3]. Sprawa „Kamionki" pokazuje, że taki sam los może czekać „Bursę”. Nie dla wyprzedaży dobra wspólnego!

Copy-of-DSC_0177-scaled1.jpg

Tak wygląda dziś jeden z dwóch budynków wchodzących w skład DS „Kamionka”

kamionka-mapa-2-2.pngRzekoma niedogodna lokalizacja akademika

Więcej przeczytasz na naszej stronie: Oddajcie Kamionkę!

Zachęcamy do podpisania poniższej petycji do rektora, prof. dr. hab. Jacka Popiela. Tylko wspólnie możemy powstrzymać antystudenckie zapędy najstarszej uczelni w Polsce.

Szanowny Panie Rektorze!

W trosce o dobro całej społeczności akademickiej pragniemy wyrazić swoje głębokie zaniepokojenie prowadzeniem przez władze Uniwersytetu Jagiellońskiego nieskutecznej polityki mieszkaniowej. W niniejszym liście czujemy się w obowiązku wyrazić zdecydowany sprzeciw wobec zamiaru sprzedaży Domu Studenckiego „Kamionka” na krakowskich Czyżynach.

Obecnie ceny najmu pokojów na prywatnym rynku w Krakowie zbliżają się do 1500 zł. Sytuacji nie poprawiają także drogie pokoje dostępne w akademikach prywatnych. W październiku ubiegłego roku media obiegły informacje o tym, że aż dla 500 studentów Uniwersytetu zabrakło miejsca w akademikach. Zapotrzebowanie na przystępne cenowo pokoje w domach studenckich jest więc ogromne. Od dziesięcioleci władze Uniwersytetu Jagiellońskiego nie podejmowały jednak żadnych skutecznych działań, mających na celu zwiększenie bazy miejsc noclegowych dla studentów. Za sprawą zamknięcia DS „Kamionka” ich liczba została dotkliwie pomniejszona. Mimo ponad 3-krotnego wzrostu liczby studentów [4], od lat 70. władze Uniwersytetu nie wybudowały żadnego nowego akademika. Pozbywanie się zasobów mieszkaniowych w sytuacji stale rosnących cen najmu postrzegamy jako działanie na szkodę osób studiujących na Uniwersytecie Jagiellońskim.

W trosce o socjalny interes studentów żądamy: natychmiastowego wycofania się z dalszych prób sprzedaży Domu Studenckiego „Kamionka”; wykonania niezbędnych prac remontowych i wznowienia działalności DS „Kamionka” od przyszłego roku akademickiego;  niezwłocznego rozpoczęcia prac zmierzających do budowy osiedla domów studenckich na terenie Kampusu UJ na Ruczaju.  Rozwój infrastruktury mieszkaniowej powinien być integralną częścią strategii rozwoju naszej uczelni, zapewniając realną alternatywę dla najmu na rynku prywatnym. Dostęp do publicznych i tanich domów studenckich pozwala bowiem wielu osobom na studiowanie bez względu na posiadany status ekonomiczny. Studiowanie i rozwój naukowy nie mogą być domeną jedynie ludzi zamożnych!
_______________________________________________________________

[1] Dane pochodzą z raportu GUS, Szkolnictwo wyższe i jego finanse w 2022 roku: Główny Urząd Statystyczny / Obszary tematyczne / Edukacja / Edukacja / Szkolnictwo wyższe i jego finanse w 2022 roku
[2] Debatę można obejrzeć tutaj: Spotkanie kandydatów na rektora UJ ze wspólnotą uczelni - YouTube. Słowa jednego z kandydatów, obecnego prorektora do spraw dydaktyki prof. Armena Edigariana o braku możliwości wyremontowania „Bursy” padają w: 1:26:55.
[3] Odpowiedź kandydatów na pytanie o plany zamknięcia „Bursy” padają od: 3:08:50. Link do nagrania: Spotkanie kandydatów na rektora UJ ze wspólnotą uczelni - YouTube.
[4] Aktualne staystyki dotyczące liczby studentów znajdują się pod tym adresem: https://www.uj.edu.pl/uniwersytet-z-collegium-medicum/statystyki. Niestety władze Uniwersytetu Jagiellońskiego nie udostępniają podobnych danych dotyczących liczby miejsc w akademikach. Ponad trzykrotny wzrost liczby studentów nastąpił od roku akademickiego 1972/1973 do roku akademickiego 2023/2024. „W swoim przemówieniu inaugurującym rok akad. 1972/73, nowy Rektor UJ prof. dr hab. Mieczysław Karaś wymienił 9956 studentów”: https://dwm.uj.edu.pl/lata-1965-1981

________________________________________________________________

Zaobserwuj nas w mediach społecznościowych i przekaż petycję dalej!
Facebook | Krakowskie Koło Młodych IP
Instagram | Krakowskie Koło Młodych IP
Facebook | Studencka Inicjatywa Mieszkaniowa
Instagram | Studencka Inicjatywa Mieszkaniowa

Mail do kontaktu: kmipkrakow[małpa]gmail.com

Studencka Inicjatywa Mieszkaniowa, Krakowskie Koło Młodych Inicjatywy Pracowniczej    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Studencka Inicjatywa Mieszkaniowa, Krakowskie Koło Młodych Inicjatywy Pracowniczej do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.