Opieka medyczna w przedszkolach specjalnych

Szanowni Państwo,

czy wiecie, że w przedszkolach specjalnych nie ma obowiązku uregulowanego przepisami prawa dotyczącego konieczności zagwarantowania dzieciom opieki medycznej podczas przebywania w przedszkolu? W gestii dyrekcji placówek jest "zagwarantowanie bezpieczeństwa", jednak ustawa z dnia 12 kwietnia 2019 r. o opiece medycznej nad uczniami dotyczy jedynie uczniów uczęszczających do szkoły.

Do przedszkoli specjalnych uczęszczają dzieciaki ze sprzężoną niepełnosprawnością fizyczną oraz umysłową, którym często towarzyszy cały wachlarz wad i chorób, które wiążą się ze szczególnymi potrzebami np. u dzieci z rurką tracheotomijną - odsysanie ssakiem wydzieliny z górnych dróg oddechowych, u dzieci karmionych dojeltowo - podawanie pokarmu i płynów przez PEGa, u dzieci z padaczką - robienie wlewek doodbytniczych podczas silnych i długotrwałych napadów.

Jak widzicie, tu nie chodzi o opatrywanie stłuczonych kolan, ale o zaspokojenie podstawowych potrzeb dzieciaków i profesjonalną nagłą pomoc.

Brak opieki medycznej powoduje, że dzieciaki mające szczególne potrzeby nie mogą przychodzić do przedszkola, a tym samym są pozbawione rehabilitacji, która jest jedyną drogą do poprawy stanu zdrowia i uzyskania sprawności w miarę możliwości rozwojowych.

Celem petycji jest zmiana zapisów ustawy o opiece medycznej nad uczniami polegająca na rozszerzeniu grupy docelowej, o której mowa w ustawie o osoby uczęszczające do przedszkoli specjalnych.

Mamy nadzieję, że Państwa podpis pod petycją zwróci uwagę Ministerstwa Zdrowia na problem.

Dziękujemy

Rada Rodziców

działająca przy Przedszkolu Specjalnym nr 213 w Warszawie

Rada Rodziców działająca przy Przedszkolu Specjalnym nr 213 w Warszawie    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Rada Rodziców działająca przy Przedszkolu Specjalnym nr 213 w Warszawie do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.