Otwarcie POZ, umożliwienie diagnozowania obrazowego dla pacjentów z Covid 19

Wezwanie skierowane do:

Prezesa Rady Ministrów Rzeczypospolitej Polskiej Mateusza Morawieckiego,

Ministra Zdrowia Adama Niedzielskiego

Wzywam Rząd Rzeczypospolitej Polskiej do:

Respektowania Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej  w zakresie Art. 68. Prawo do ochrony zdrowia, który mówi:

1. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
  2. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.

Według mnie obecny stan funkcjonowania służby zdrowia w ramach POZ nie gwarantuje każdemu obywatelowi prawa do ochrony zdrowia. Osoby, które mają dodatni wynik testu na Covid 19  nie mogą z tego prawa korzystać!

Z uwagi na prawie zakończony proces szczepień służby zdrowia, w celu zagwarantowania obywatelom konstytucyjnego prawa  równego dostępu do opieki w POZ i dalszej diagnostyki, domagam się i wzywam do:

• Natychmiastowego otwarcia przychodni POZ dla pacjentów z dodatnim testem na Covid 19 w celu osłuchania, zlecenia co najmniej RTG oraz dalszej codziennej (!) opieki,  aby uniknąć potrzeby zbyt późnego, słabo rokującego leczenia w szpitalach. Odpowiedniej organizacji pracy w POZ aby to było możliwe.

Placówki POZ w większości kraju są pozamykane dla pacjentów z Covid 19. Pacjent może ewentualnie skorzystać z teleporady, jeśli oczywiście uda mu się dodzwonić do swojego lekarza rodzinnego. Teleporada jednak w przypadku takich chorych nie może być jedynym sposobem diagnozy! Pacjenci powinni mieć możliwość osłuchania przez lekarza i wdrożenia odpowiednich leków. Pacjenci powinni mieć możliwość zrobienia RTG płuc w celu wczesnej diagnozy zapalenia płuc lub innych powikłań.

W obecnej chwili pacjenci czują się opuszczeni przez państwo. W mediach słyszymy o tym, że za późno ludzie zgłaszają się do lekarza, ale w gruncie rzeczy prawda jest taka, że  pacjenci zostali opuszczeni przez podstawową opiekę zdrowotną i nie mają, moim zdaniem, możliwości faktycznej pomocy. Jeszcze raz napiszę: FAKTYCZNEJ POMOCY!

•  Natychmiastowego otwarcia i dofinansowania punktów wykonujących diagnostykę co najmniej RTG dla osób z Covid 19, aby pacjent mógł mieć wcześniej zrobione obrazowanie płuc  i wdrożone leczenie.

Obecnie pacjent z Covid 19 jest pozbawiony tego prawa! Placówki wykonujące obrazowanie nie przyjmują pacjentów z potwierdzonym testem Covid 19.

• Skorzystania z dobrych i sprawdzonych praktyk tych przychodni POZ, które mimo pandemii realizują swoje posłannictwo.  LECZĄ LUDZI Z COVID 19.

Przykładem takiej przychodni POZ, która wychodzi do pacjenta, nie zmyka się, mimo pandemii jest otwarta i z sukcesem leczy, jest Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej OPTIMA w Przemyślu, prowadzony przez lekarza pediatrę i pulmonologa Włodzimierza Bodnara. Takich lekarzy- ODWAŻNYCH, POSZUKUJĄCYCH ROZWIĄZAŃ, DOCIEKLIWYCH, O OTWARTYCH UMYSŁACH, POMAGAJĄCYCH OSOBIŚCIE- nam potrzeba.

Jedno, czy kilka takich placówek POZ w kraju to za mało, aby zaopiekować się pacjentami. Takie przychodnie POZ powinny funkcjonować w całym kraju, aby pacjent nie obawiał się, że ze swoją chorobą pozostawiony jest sam sobie, że odwrócono się do niego plecami, że potraktowano go jak TRĘDOWATEGO (zamknięty w domu, bez opieki osłuchowej, bez diagnostyki RTG, bez faktycznego (!) wsparcia lekarza, z wiszącą nad nim karą finansową za wyjście w celu szukania pomocy(!) ).

Zawód lekarza to nie tylko zawód, ale posłannictwo. Wymaga dobrej płacy z jednej strony ale wymaga również odwagi, otwartego umysłu na sposoby leczenia, poszukiwania i śledzenia rozwiązań, współpracy z pacjentem, empatii oraz w czasach takich jak obecnie -nie zamykania się na chorych z COVID 19.

Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej gwarantuje równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych- zatem również dla pacjentów z potwierdzonym testem na Covid 19. Zamknięcie przychodni POZ i udzielanie takim osobom tylko teleporad, brak możliwości osłuchania i wykonania co najmniej obrazowania RTG  jest pogwałceniem ich praw !

Wzywam Rząd Rzeczypospolitej Polskiej do przywrócenia praw obywatelom chorym na Covid 19!

Do wiadomości:

Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej  Andrzeja Dudy

Rzecznika Praw Obywatelskich

Składając podpis, uprawniam Ewa Draszkiewicz do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.