O nadanie nazw ulic w Choroszczy imionami choroszczańskich artystów: Aleksandra Ambrożewicza, Jana Reszecia, Albina Waczyńskiego i Aleksandra Welsa.

Przewodnicząca, Radne i Radni Rady Miejskiej w Choroszczy

Zwracamy się o ujęcie w najbliższych uchwałach dotyczących nazewnictwa ulic w Choroszczy imion i nazwisk artystów: Aleksandra Welsa, Aleksndra Ambrożewicza, Albina Waczyńskiego oraz Jana Reszecia, którzy byli związani z gminą Choroszcz. Z biegiem lat, pamięć o tych osobach się zaciera wśród mieszkańców Gminy Choroszcz. Ich nazwiska nie widnieją na kartach podręczników do historii sztuki, które nie są przeznaczone dla twórców działających lokalnie w małych miejscowościach takich jak Choroszcz. Dbanie o lokalną historię jest obowiązkiem samorządów i organizacji działających na rzecz upowszechniania loklanej historii.

Choroszcz się rozwija z roku na rok. Osiedla się tu wiele nowych mieszkańców oraz powstaje nowe ulice. Wśród patronów ulic są już osoby związane z Choroszczą, ale brakuje wśród nich choroszczańskich artystów i społeczników. Odegrali oni niezwykłą rolę w promowaniu Choroszczy, byli swoistymi ambasadorami miasta, nieraz w ich twórczości pojawiały się choroszczańskie motywy z krajobrazami i architekturą. Często twórczość ta wędrowała po całym świecie. Wiele z tych obrazów znajdowało lub wciąż znajduje się w domach wielu Choroszczan. To bardzo ważne by dbać o lokalną historię i pamięć o osobach, które tworzyły to miejsce.

Nazwanie ulic od nazwisk tych artystów może być początkiem wyznaczenia części Choroszczy, w której ulice miały by swoje nazwy od lokalnych artystów i społeczników, którzy już odeszli, a wciąż nie są upamiętnieni w należyty sposób.

Poniżej sylwetki czterech artystów, których dotyczy ta petycja.

Aleksander Wels - urodził się w 1902 r. w Warszawie, studiował w Państwowej Szkole Sztuk Zdobniczych i Przemysłu Artystycznego w Krakowie oraz Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. W 1948 r. został członkiem Związku Polskich Artystów Plastyków. Do 1957 r. uczył w Liceum Technik Plastycznych w Białymstoku. Bohater kilkunastu wystaw indywidualnych oraz wielu zbiorowych, stały uczestnik plenerów białowieskich. Autor wielu realizacji sakralnych, m.in. projektów trzech ołtarzy do kościoła św. Rocha w Białymstoku, polichromii do kościołów w Chodorówce Nowej, Trzciannem, Bargłowie i Prostkach. Należał do Ogólnopolskiej Grupy Artystów Plastyków Zachęta. Większość życia spędził w rodzinnych Dzikich koło Choroszczy. Wywarł duży wpływ na malarstwo Albina Waczyńskiego. Zmarł w 1976 r.

Aleksander Ambrożewicz - urodził się 16 lipca 1910 roku w Choroszczy, zmarł w 20 kwietnia 1999 roku również w Choroszczy i jest pochowany na choroszczańskim cmentarzu. Malował od roku 1928 przeważnie w stylu realistycznym. Tematyka jego obrazów zdominowana była przez pejzaż i przyrodę. Był też konserwatorem sztuki sakralnej. Warto nadmienić, że współpracował ze znanym białostockim artystą Aleksandrem Weisem. A. Ambrożewicz wielokrotnie uczestniczył w międzywojewódzkich przeglądach plastyki amatorskiej organizowanych przez WDK w Białymstoku i zawsze wracał z nagrodą lub wyróżnieniem. Jego prace były także eksponowane na ogólnopolskich przeglądach plastycznych w Szczecinie i Wrocławiu. Uzyskał także nagrodę na zbiorowej wystawie “Pejzaż Ziemi Białostockiej – 1980”.

Albin Waczyński - urodził się 01.06.1929 r. w Choroszczy, zmarł 09.02.2003 r. Lekarz pediatra, absolwent Akademii Medycznej w Białymstoku. Ukończył również Wydział Architektury na POlitechnice Warszawskiej uzyskując tytuł specjalisty budowy zakładów słóżby zdrowia. Członek- założyciel Towarzystwa Przyjaciół Choroszczy oraz od 1980 r. Prezes i członek honorowy Białostockiego Towarzystwa Przyjaciół Sztuk Pieknych. Za swój dorobewk mmalarski i czynną działanośc na rzecz kultury został nagrodzony m.in. Nagrodą Ministra Kultury i Sztuki w 1972 r., w 1993 r. otrzymał złotą odznakę „Zasłużony Białostocczyźnie”. Zdobywał liczne nagrody na wystawach zbiorowych, plenerach oraz wyróżnienia w konkursach. Jego prace były wystawiane na wielu wystawach w kraju i za granicą, m. in. w Bułgarii, Rumunii, Stanach Zjednoczonych i na Węgrzech. Narysował i namalował bardzo dużo starej architektury miasteczek oraz plenerów podlaskich. Szczególne miejsce w jego twórczości zajmuje rodzinna Choroszcz

Jan Reszeć - urodził się w 1937 roku w Ruszczanach jako syn Stanisława i Anny Reszeć (zd. Zagórska), zmarł również w Ruszczanach i jest pochowany na choroszczańskim cmentarzu. W latach 60tych XX wieku ukończył filologię polską w studium nauczycielskim przy ulicy Świerkowej w Białymstoku i podjął pracę jako nauczyciel. Pan Jan uprawiał malarstwo olejne o bardzo charakterystycznej zimnej palecie barw i krótkich pociągnięciach pędzla. Wykonał wiele obrazów o tematyce sakralnej, scenki rodzajowe oraz pejzaże Choroszczy i okolic dla lokalnej ludności. W pamięci mieszkańców gminy Choroszcz pozostał jako bardzo oczytany, kulturalny i skromny człowiek, wybitny malarz. Zginął śmiercią tragiczną we własnym domu w Ruszczanach.

Przemek Waczyński    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Przemek Waczyński do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.