Petycja do firmy „U Jędrusia” o zastąpienie tłuszczu wieprzowego w składzie pierogów ruskich tłuszczem roślinnym

Pierogi ruskie produkowane przez firmę „U Jędrusia”, w tym również te sprzedawane w Biedronce pod marką „Nasze Smaki” to jedne z najlepszych pierogów wśród dań gotowych polskiej produkcji. Niestety, wiele osób o preferencjach żywieniowych zakładających eliminowanie lub ograniczanie produktów pochodzących z uboju zwierząt jest zmuszona do rezygnacji z nich, ponieważ w składzie tych pierogów znajduje się tłuszcz wieprzowy.

Składnik ten jest drugorzędny, bowiem jest wykorzystywany do wytwarzania smażonej cebuli, stanowiącej jedynie 5% wyrobu. Znaczy to, że jego zastąpienie np. przez olej rzepakowy (który i tak jest już tam użyty) czy słonecznikowy będzie miało praktycznie zerowy wpływ na istotę pierogów ruskich „U Jędrusia”, czyli smak, konsystencję oraz koszty produkcji produktu.

W sytuacji, gdy coraz więcej Polaków i Polek decyduje się na wybór diety bezmięsnej, taki krok będzie wyjściem na przeciw ich potrzebom. Osób odżywiających się na zasadach wegetarianizmu jest w naszym kraju 4%, a kolejne 8% planuje dołączyć do tego grona*. To ponad 4,5 miliona osób! Zastąpienie tłuszczu wieprzowego roślinnym odpowiednikiem w pierogach ruskich pozwoli na włączenie ich w grono potencjalnych konsumentów.

Warto również zwrócić uwagę na aspekt ekologiczny zagadnienia. Przemysłowa hodowla trzody chlewnej przynosi liczne szkody środowisku naturalnemu, w tym m.in. zanieczyszczenia wody, powietrza i gleby oraz zaburzenia różnorodności biologicznej**. W dobie galopujących zmian klimatu i środowiska naturalnego rezygnacja z produktów wieprzowych tam, gdzie nie są one niezbędne, jawi się jako konieczna reakcja.

Podsumowując, zwracamy się do firmy „U Jędrusia” z prośbą o rozpatrzenie powyższych argumentów i modyfikację składu pierogów ruskich produkowanych przez przedsiębiorstwo, tak aby osoby niejedzące mięsa również mogły cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

* Pyszne.pl: Raport food-trendów 2019.

** Gołaś, Z.; Kozera, M. Ekologiczne konsekwencje koncentracji produkcji trzody chlewnej. w: „Journal of Agribusiness and Rural Development”, 1(7) 2008.

Składając podpis, uprawniam Wojsław do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.