PETYCJA - STOP WYCINCE LASU (10 ha), POŁOŻONEGO W ZACHODNIEJ CZĘŚCI WROCŁAWIA (osiedle Złotniki)

mały_baner.png

PROSIMY O WSPARCIE PONIŻSZEJ PETYCJI, KTÓRĄ KIERUJEMY DO WŁADZ MIASTA WROCŁAWIA

Do:
Prezydenta Miasta Wrocławia
Radnych Miasta Wrocławia

My, mieszkańcy Wrocławia, na podstawie art. 63 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej oraz art. 2 ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach, działając w interesie publicznym, składamy niniejszą petycję, w której domagamy się ochrony obszaru leśnego, o powierzchni ok. 10 ha, położonego we wschodniej części obrębu Złotniki, poprzez:

• zmianę planowanego przebiegu odcinka Alei Stabłowickiej, od ul. Kosmonautów (DK94) do planowanego wiaduktu nad linią kolejową nr 275 (E30),
  • zmianę miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla obszaru w rejonie ulicy Kamiennogórskiej we Wrocławiu (przyjętego Uchwałą Nr LIV/3254/06 Rady Miejskiej Wrocławia z dnia 6 lipca 2006r.).

Uzasadnienie:

Planowane inwestycje w zachodniej części Wrocławia (osiedle Złotniki), obejmujące budowę Alei Stabłowickiej oraz przewidujące budowę wielorodzinnej zabudowy mieszkaniowej, lokalizuje się w większości na obszarze leśnym o wyjątkowych walorach środowiskowych, cennych w zakresie usług ekosystemowych (m.in. pochłanianie zanieczyszczeń, retencjonowanie wody, zwiększanie bioróżnorodności, obniżanie temperatury) dla wielu organizmów żywych w tym dla nas - mieszkańców Wrocławia.

Pomimo wielokrotnych interwencji mieszkańców Złotnik prowadzonych od 2013 r. w sprawie korekty przebiegu Alei Stabłowickiej w kierunku wschodnim (pisma z dnia 13.03.2013, 21.03.2013, 23.05.05.2017, 03.10.2018, 03.10.2018) nie podjęto żadnych działań chroniących obszar zwartej zieleni leśnej o powierzchni ok. 10 ha, obfitujący w tereny podmokłe, stanowiący naturalny bufor zarówno dla mieszkańców osiedla Złotnik jak i licznie występującej tam fauny.  Kuriozalnym, w świetle projektu przebiegu drogi, jest fakt, że graniczące z obszarem leśnym od wschodu tereny rolnicze (czyli pozbawione drzew i terenów podmokłych) są własnością Gminy i Skarbu Państwa.

Weryfikacji powinien ulec również MPZP dla obszaru w rejonie ulicy Kamiennogórskiej we Wrocławiu z dnia 6 lipca 2006 r., którego zapisy przewidują wycięcie dojrzałych drzew stanowiących fragment przedmiotowego obszaru leśnego, pod wielorodzinną zabudowę mieszkaniową. Zmiana planu powinna uwzględniać zapisy chroniące zieleń, w tym dorodne drzewa, występującą licznie w obszarze opracowania.

W dobie katastrofy klimatycznej i konieczności łagodzenia efektu miejskiej wyspy ciepła, Miasto Wrocław:

1. którego radni jako pierwsi w Polsce odważnie i świadomie przyjęli stanowisko ogłaszające alarm klimatyczny, chcąc w ten sposób nadać priorytet przeciwdziałaniu negatywnym skutkom zmian klimatycznych,
  2. które powołało w swoich strukturach Departament Zrównoważonego Rozwoju, w tym Biuro Ochrony Przyrody i Klimatu, aby urealnić oraz usprawnić proces redukcji emisji dwutlenku węgla, która jest w głównym stopniu odpowiedzialna za zmiany klimatu oraz dostosowania miasta do skutków tych zmian, takich jak: ekstremalne fale upałów, ulewne deszcze czy miejska wyspa ciepła,
  3. które ma ponad trzydzieści dni w roku z temperaturą przekraczającą 30 stopni Celsjusza
  4. którego mieszkańcy oczekują zdecydowanego kroku w stronę poprawy jakości powietrza, lepszego dostępu do miejsc zacienionych, zieleni i wody, bardziej powszechnej informacji o zagrożeniach związanych ze zmianami klimatu oraz wskazówek dotyczących sposobu życia i postępowania w nowych warunkach klimatycznych,
  5. które w swoich deklaracjach chce postawić na rozwój terenów zieleni czyli miejsc odpoczynku mieszkańców, tworzenie miejsc komfortu termicznego, zatrzymywanie i ponowne wykorzystanie wody deszczowej, wdrażanie nowatorskich rozwiązań w oparciu o czystą energię a także na zrównoważoną mobilność, czyli kolejne inwestycje dotyczące rozwoju ścieżek rowerowych, zielonych przystanków czy nawet linii tramwajowych,
  6. które deklaruje uwzględnianie głosu mieszkańców (i w tym celu nawet powołało Biuro Partycypacji Społecznej) w kwestiach związanych z zarządzaniem dobrem wspólnym, jakim jest miasto i fundusze publiczne,
  7. które wreszcie 5 września 2019 r. przyjęło Miejski Plan Adaptacji do zmian klimatu

to samo miasto pozwala na wycinkę setek dorosłych, efektywnych biologicznie drzew, tysięcy krzewów, likwidację terenów podmokłych, naturalnie retencjonujących  wodę i stanowiących schronienie dla wielu gatunków płazów i ptaków, unicestwiając tym samym naturalną barierę dla ludzi i zwierząt zarówno przed uciążliwościami klimatycznymi jak i przyszłymi - komunikacyjnymi -  związanymi z planowaną inwestycją Alei Stabłowickiej.

Nie wyobrażamy sobie aby Miasto Wrocław z tak świadomymi ambicjami klimatycznymi mogło dopuścić do tak bezsensownej dewastacji środowiskowej. Dlatego apelujemy do Pana Prezydenta o podjęcie stosownych kroków zmierzających do przeprojektowania planowanych inwestycji, a tym samym do zachowania tej bogatej i cennej w dzisiejszych czasach enklawy zieleni.

Wnioskujemy o pilne podjęcie decyzji przez Pana Prezydenta dot. konieczności weryfikacji przebiegu odcinka Alei Stabłowickiej, od ul. Kosmonautów (DK94) do planowanego wiaduktu nad linią kolejową nr 275 (E30) a także zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla obszaru w rejonie ulicy Kamiennogórskiej we Wrocławiu (przyjętego Uchwałą Nr LIV/3254/06 Rady Miejskiej Wrocławia z dnia 6 lipca 2006r.), polegającej na zachowaniu zwartej zieleni wysokiej w obszarze opracowania.

Grupa społeczna Złotniki-Wrocław

AS_przebieg_alternatywny.jpg

Złotniki Wrocław    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Złotniki Wrocław do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.