Petycja do Kancelarii Premiera o przygotowanie Ustawy, która zapewniłaby refundację NFZ zabiegu in vitro, a także innych metod leczenia niepłodności.

Zwracam się o poparcie petycji. Chcemy przywrócenia refundacji in vitro dla niepłodnych małżeństw. In vitro nie zabija, in vitro daje życie! W Polsce około 20% par ma problem z poczęciem dziecka. Te pary chciałyby dać życie, dziecko jest dla nich największym wymarzonym skarbem i szczęściem. Obecnie dużo mówi się o rodzinie, a o problemie niepłodności ani słowa, mimo że dotyka tak wielu ludzi. Ludzie ci czują się wykluczeni że społeczeństwa, samotni w nierównej walce o dziecko. Dodatkowo bez żadnego wsparcia rządu, leczenie niepłodności to ogromne wydatki, koszty badań, leków są bardzo wysokie. A przecież oni walczą o coś najważniejszego, o rodzinę. Dlaczego Ci ludzie mają być pozostawieni sami sobie tylko dlatego, że dotknęła ich choroba? Przyczyn niepłodności jest mnóstwo. Leczenie w klinikach niepłodności jest bardzo wyczerpujące fizycznie, psychicznie i materialnie.

W związku z tym zwracamy się z petycją o refundację zabiegów in vitro dla niepłodnych małżeństw (ustawa taka mogłaby zawierać odpowiednie regulacje) . Chcemy również refundacji leczenia niepłodności w klinikach, refundacji badań (hormonalnych, nasienia itd), refundacji leków, refundacji zabiegów, np. Inseminacja.  Prosimy, nie odbierajcie nam szansy na założenie rodziny!

Składając podpis, uprawniam Katarzyna do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.