Petycja do prezydenta Koszalina o pomoc dla lokalnych przedsiębiorców

Szanowny Panie Prezydencie;

Rok 2020 oraz początek 2021 nie są łatwe dla mikro i małych przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie siłowni czy gastronomii. Są oni na każdym kroku gnębieni przez kolejne służby.

Zapewne wie Pan, że sądy masowo unieważniają podjęte przez państwo próby wymuszenia na właścicielach interesów w branży gastronomicznej dążące do zamknięcia ich lokali, zapewne orientuje się Pan również, że do akcji przeciwko zwykłym ludziom zostały wysłane Policja, Sanepid a nawet ciesząca się do dziś wielkim zaufaniem Straż Pożarna. Aparat państwowy niczym w słusznie minionym systemie posłał wszystkie możliwe siły do walki z buntującymi się przedsiębiorcami, którzy nie mają innego wyjścia. Otworzą się zgodnie z panującymi przepisami, lub zbankrutują zgodnie z wolą partii rządzącej.

Premier Mateusz Morawiecki apeluje do przedsiębiorców, żeby wytrzymali jeszcze te kilka tygodni, miesięcy. Jakże zabawnie te słowa brzmią z ust ludzi, którzy na Koronawirusie nie stracili ani złotówki i którzy żyją z pieniędzy płaconych przez tychże niepracujących ludzi.

Kiedy na przełomie stycznia i lutego otwierała się branża gastronomiczna wiele osób mówiło, że przyczyni się to do wzrostu zachorowań, a Koszalin będzie miastem, przez które w Polsce zostanie wprowadzony pełny lockdown. Dziś przyszedł czas, żeby wyłożyć karty na stół i powiedzieć sprawdzam. Niech przemówią liczby. W dzień poprzedzający otwarcie pierwszego klubu w Koszalinie odnotowano ponad 500 zakażeń, wczoraj tylko nieco ponad 200. Liczba osób zarażonych w Koszalinie zmniejszyła się z 40-60 do około 20. Reżim sanitarny okazuje się być wystarczającym narzędziem w walce z Koronawirusem.

Mimo wszystkich tych argumentów możemy zaobserwować, że dalej zamknięte są dyskoteki, wiele lokali gastronomicznych, siłowni i innych lokalnych małych biznesów.

W imieniu mieszkańców i przedsiębiorców z Koszalina apelujemy do Pana o wsparcie i stawiennictwo. Dziś ma Pan okazję pokazać, że jest prezydentem wszystkich Koszalinian.

Paweł Kapusta #BałtyckieVeto    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Paweł Kapusta #BałtyckieVeto do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.