Petycja do Rady Gminy Krośnice o przyznanie dotacji celowej dla żłobka

My, Mieszkańcy Gminy Krośnice, zwracamy się z prośbą do Radnych Gminy Krośnice o uchwalenie uchwały w sprawie dotacji celowej dla żłobków w wysokości 400zł/dziecko/miesiąc. Uważamy, że żłobek jest potrzebną instytucją w Gminie Krośnice. W Krośnicach funkcjonuje obecnie tylko jeden Żłobek Niepubliczny "Słoneczko", który rozpoczął działalność we wrześniu 2020r. Brak dofinansowania powoduje, że wiele dzieci nie może skorzystać z usług żłobka, bo rodziców nie stać na wysoką opłatę za pobyt. Sąsiednie Gminy Milicz i Twardogóra dofinansowują swoje żłobki w wyskości 600zł/dziecko/miesiąc (Milicz) i 300zł/dziecko/miesiąc (Twardogóra) i opłaty w nich są dla rodziców dużo niższe. Gmina Krośnice nie zapewnia opieki dzieciom do lat 3, nie ma też własnego publicznego żłobka, którego budowa i prowadzenie kosztowałałoby znacznie więcej niż przyznanie dotacji dla dzieci w żłobku prywatnym. Wierzymy, że Radni Gminy mając na uwadze zgłaszaną w tej petycji potrzebę mieszkańców zdecydują sie na dotowanie prywatnego żłobka, dzięki czemu rodzice będą mieli mniejsze opłaty za pobyt dzieci, a młode mamy będą mogły podjąć pracę zawodową. Wanted__Marco__MM__Grant.jpg

Składając podpis, uprawniam Elwira Słocka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.