Petycja do Rady Miasta Gdańsk w sprawie planów dla C.H. Manhattan

Jako mieszkańcy dzielnicy Wrzeszcz Górny, pragniemy wyrazić nasz sprzeciw
wobec wyburzenia CH Manhattan, oraz braku planu zagospodarowania przestrzennego we
Wrzeszczu Górnym. Nie zgadzamy się na zmiany, w których dopuszcza się do budowy wieżowców, nawet na prywatnej własności, zmieniając architektoniczną tkankę naszej dzielnicy, bez szeroko pojętej konsultacji społecznej. Zgłaszamy wniosek o jak najszybsze opracowanie planu zagospodarowania przestrzennego we Wrzeszczu Górnym oraz
powrót do konsultacji z mieszkańcami. W CH Manhattan znajduje się miejska biblioteka publiczna, która „tętni” życiem i przyciąga młodzież, dając im alternatywę do spędzania czasu na ulicach czy w miejscach komercyjnych. Dzięki bibliotece młodzi ludzie mają możliwość rozwijania swoich zainteresowań i edukacji, odbywają się szkolenia i
spotkania informacyjne nastawione na rozwój i współtworzenie lokalnej społeczności dla wszystkich pokoleń mieszkańców Wrzeszcza i nie tylko. Nowa inwestycja w miejsce CH Manhattan oznacza pozbawienie lokalnej społeczności tak ważnego i wartościowego dla nas miejsca. Dodatkowo, usunięcie około 360 miejsc parkingowych w CH Manhattan pogłębi już istniejący problem braku miejsc parkingowych w ruchliwej dzielnicy, w której nasilenie ruchu samochodowego jest porównywalne do Gdańska Głównego. To z kolei spowoduje jeszcze większe korki i utrudnienia w codziennym funkcjonowaniu mieszkańców oraz osób odwiedzających Wrzeszcz Górny.
Władze Gdańska szczycą się „ekologicznym” podejściem do zarządzania miastem. Wrzeszcz Górnyjest w znakomitej większości dzielnicą niskiej zabudowy, z dużą
ilością zieleni i historycznej architektury miejskiej. W tym kontekście budynki tak wysokie, jak wieżowce, przeciętnie generujące dwa razy większy koszt ekologiczny niż dziesięciopiętrowy budynek o takiej samej powierzchni, nie są spójne z historycznym otoczeniem Jaśkowej Doliny.
Brak planu zagospodarowania jest również palącym problemem w przypadku tzw. kwartału wstydu we Wrzeszczu Górnym (ulice Paryzantów, Matki Polki, Sosnowa). W samym sercu tego zaniedbanego kwartału znajduje się SP45, która od lat, bezskutecznie, stara się o możliwość wybudowania hali sportowej.
Apelujemy do Państwa o realne wsparcie lokalnej społeczności i powstrzymanie zmian, które mają degradujący wpływ na jakość życia we Wrzeszczu Górnym. Prosimy o działanie w interesie dobrobytu mieszkańców i powrót do konsultacji, o których szeroko poinformujemy społeczność i w których możemy aktywnie wziąć udział. Pragniemy pielęgnować wspólnie charakter dzielnicy, która stała się naszym domem i nie chcemy, aby stała się kolejną inwestycją „pod wynajem”. Prosimy, aby miasto zadbało o nas, mieszkańcow, a nie o maksymalizację deweloperskich zysków.

Z poważaniem,

Mieszkańcy Wrzeszcza

Dominika Nowak-Król    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Dominika Nowak-Król będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: