Petycja do TVP1 w sprawie Konkursu Piosenki Eurowizji.

Telewizja Polska S.A.
ul. Jana Pawła Woronicza 17

TVP 1

Konkurs Piosenki Eurowizji ma juz 56-letnią tradycję w kulturze i świadomości Europejczyków. Polska swój udział rozpoczęła w roku 1994 wielkim sukcesem Edyty Górniak, w kolejnych latach wysyłając znanych artystów na polskiej scenie muzycznej. Przekładało sie to na ogromną popularność Eurowizji w Polsce. Jednak ostatnie lata to pasmo niepowodzeń polskich reprezentantów na tym renomowanym konkursie. Naszym zdaniem, spowodowane jest to brakiem odpowiedniego zaangażowania ze strony Telewizji Polskiej.

Według naszych opinii, błędem jest zbyt późne potwierdzanie uczestnictwa w Konkursie Piosenki Eurowizji, gdyż skutkuje to brakiem czasu na przygotowanie utworów, co z kolei przekłada sie na ich jakość. Nieodpowiedni według nas, jest także system selekcji piosenek do koncertu preselekcyjnego.

W przyszłym roku Polska będzie współorganizatorem wielkiego sportowego wydarzenia, jakim są Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej, dlatego warto byłoby na krótko przed ich rozpoczęciem pokazać się z dobrej strony na tym znaczącym i popularnym w Europie konkursie.

Dlatego też, mając na uwadze odpowiedni wybór piosenki i artysty reprezentującego Polskę w Konkursie Piosenki Eurowizji, prosimy o:

• potwierdzenie udziału w Konkursie Piosenki Eurowizji maksymalnie do końca czerwca,

• częściowe oddanie selekcji piosenek do preselekcji w ręce fanów i innych osób poprzez głosowanie internetowe,

• organizację koncertu preselekcyjnego na wyższym niż dotychczas poziomie,

• zachęcenie do udziału w preselekcjach gwiazd polskiego rynku muzycznego np. poprzez dzikie karty,

• większą współpracę z fanami Eurowizji co do sposobu selekcjonowania piosenek jak i samego konkursu preselekcyjnego,

• promocję Eurowizji w Polsce,

Niżej Podpisani: