Petycja do Wójta Gminy Łysomice o podpisanie umowy z MZK Toruń

Wójt Gminy Łysomice

Piotr Kowal

Przyłączamy się do apelu/petycji  mieszkańców Gminy Łubianka w sprawie prac  związanych z organizacją publicznego transportu zbiorowego w porozumieniu z Miejskim Zakładem  Komunikacji w Toruniu. Wypracowane rozwiązanie komunikacyjne Wójtów Gminy Łubianka i Łysomic przy akceptacji  Prezydenta Miasta Torunia z korzyścią wpłynie na mieszkańców gmin. Petycja wynika z potrzeby sprawnego transportu zbiorowego. Jego  brak ma wpływ na wykluczenie mieszkańców obu gmin.

Sprawna komunikacja w szczególności na głównej trasie Toruń – Różankowo- Łubianka ma znaczenie w kontekście dowozu dzieci i młodzieży do szkół oraz mobilności osób starszych i   mieszkańców, którzy pracują poza Gminą. Obecny przewoźnik Arriva Bus Transport Polska Sp. z o.o. ograniczył swoje usługi do 2-4 przejazdów dziennie. Standard tych usług jest niezadowalający, autobusy często nie zatrzymują się na wyznaczonych przystankach. Ponadto, koszt biletu jednorazowego jest bardzo drogi dla przeciętnego gospodarstwa domowego. Na trasie Toruń- Różankowo jest to aż  7 zł w jedną stronę. W Różankowie powstały dwa duże osiedla mieszkaniowe. Wójt Gminy Łysomice ma obowiązek  zadbania o bezpieczeństwo mieszkańców poprzez  odpowiednią infrastrukturą drogową  i komunikacyjną, w tym  wyznaczenia   przystanków i chodników oraz oznaczenia miejsc znakami poziomymi i drogowymi.

W związku z powyższym zwracamy się z apelem o:

·         Podjęcie współpracy z Miejskim Zakładam Komunikacji Miejskiej w Toruniu/Prezydentem Miasta Torunia a Gminą Łubianka i Gminą Łysomice.

·         Współpracy Wójtów Gminy Łubianka i Łysomice w zakresie wypracowania wspólnego stanowiska i podziału ewentualnych kosztów poprowadzenia trasy komunikacji zbiorowej wraz z wyznaczeniem dodatkowych przystanków i chodników w miejscach nowopowstałych osiedli.

·         Wypracowania porozumienia w sprawie kosztów i logistyki usługi transportu zbiorowego realizowanego przez Miejski Zakład Komunikacji w Toruniu  tj. ceny biletów dla mieszkańców, godzin przyjazdów i odjazdów, ilości połączeń, miejsc przystankowych, etc.

Przewodnicząca Rady Sołectwa Różankowo Monika Krauze    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Przewodnicząca Rady Sołectwa Różankowo Monika Krauze do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.