Petycja o interwencję w sprawie sytuacji w teatrze im. Stefana Jaracza w Olsztynie

Pan Piotr Gliński - Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Pan Gustaw Marek Brzezin – Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego

Szanowni Państwo,

Zwracamy się do Państwa – jako organów współprowadzących Teatr im. Stefana Jaracza w Olsztynie, z petycją o interwencję w sprawie obecnej sytuacji w teatrze. Skłoniły nas do tego ostatecznie zwolnienia pracowników teatru, w szczególności zwolnienie dyscyplinarne  Dariusza Poleszaka – zasłużonego i lubianego przez publiczność aktora.

Nasz olsztyński teatr działa od 1945 r., choć powstał już w 1925 r. W 2006 roku uzyskał status narodowej instytucji kultury. Bez  wątpienia jest on kolebką kultury w naszym regionie.

Jedną z jego ikon jest Pan Dariusz Poleszak – absolwent studiów magisterskich i doktoranckich Wydziału Nauk Społecznych UWM w Olsztynie, absolwent studiów podyplomowych w dziedzinie zarządzania instytucjami kultury oraz zarządzania placówkami oświatowymi, ale przede wszystkim uznany w środowisku aktor z 30 letnim stażem, kreator wielu wybitnych ról, wielokrotnie nagradzany za swoje osiągnięcia. Przez wiele lat prowadził zajęcia w Policealnym Studium Aktorskim przy Teatrze im. Stefana Jaracza w Olsztynie, prowadził szereg warsztatów teatralnych dla młodzieży teatralnej na terenie Olsztyna i województwa warmińsko-mazurskiego. Jest także zaangażowany w działalność społeczną, m.in. pełnił funkcję sekretarza Zarządu Koła Związku Artystów Scen Polskich działającego przy Teatrze, przewodniczącego i obecnie V-ce przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej Związku Zawodowego Aktorów Polskich, obecnie jest także pełnomocnikiem d.s. Teatru im. Stefana Jaracza w Olsztynie z ramienia ZASP.

Informacją medialną jest sytuacja panująca od lat za kulisami teatru. Ostatnie zdarzenia w teatrze budzą nasz szczery niepokój. Obejmując stanowisko dyrektora teatru Pan Zbigniew Brzoza deklarował: „Mnie bardzo zależy, żeby w tym teatrze już więcej żadnych przejawów przemocy nie było” – wypowiedź z Gazety Wyborczej z dn. 19.01.2019 r. Jednak wydarzenia z tego roku wskazują, że w teatrze nie jest lepiej. Bo jak rozumieć to, że w ciągu swoje pracy dyrektor zwolnił z teatru ponad 30 osób, a konflikt w teatrze nabrał nowego wymiaru – poza podziałem kadry na tych za, i tych przeciw, do teatru weszły kontrole NIK, PIP, trwają postępowania sądowe zwalnianych pracowników.

Jaskrawym przykładem złej sytuacji i konfliktu w teatrze jest zwolnienie dyscyplinarne właśnie Dariusza Poleszaka. Za swoją działalność związkową w obronie zwalnianych pracowników, w tym aktorów, czuje się  on szykanowany, dyskryminowany i poniżany. W jego przekonaniu na podstawie niesłusznych oskarżeń, do tego pomimo przebywania na zwolnieniu lekarskim, został zwolniony dyscyplinarnie za swój wpis w mediach społecznościowych, w którym stanął w obronie 19 pracowników zwolnionych z teatru po ogłoszeniu pandemii, w tym kolegi - aktora, który został zwolniony w Międzynarodowym Dniu Teatru! Dariusz Poleszak jednego dnia został pozbawiony środków do życia, prawa do ubiegania się o zasiłek dla bezrobotnych oraz świadczeń zdrowotnych.

Czy to są słuszne reformy? Czy to jest styl, który nam jako odbiorcom i miłośnikom olsztyńskiego teatru obiecywano? Nie – to budzące zdumienie i niepokój działania nie mające chyba precedensu w historii tego teatru.

Panie Marszałku, Panie Ministrze,

Tą petycją zwracamy uwagę na bezprecedensową, ale też w swojej istocie oburzającą sytuację w Teatrze im. Stefana Jaracza w Olsztynie. Teatr, jako miejsce utrzymywane z jednej strony przez widzów, którzy doceniają pracę i artystyczne dokonania swoich ulubionych aktorów, a z drugiej strony przez podatników ze środków budżetowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Ministerstwa Kultury, ma w naszym odczuciu być miejscem dyskusji, polemik, ale i wyznaczania norm społecznych, będących przykładem dla całego społeczeństwa. Także w obszarze polityki pracy – wszystko pro publico bono, abyśmy mogli być zadowoleni z doznań jakie teatr nam dostarcza, a jednocześnie spokojni o jego przyszłość.

Wnosimy o wnikliwą analizę sytuacji w teatrze, wnosimy o przywrócenie dobrej atmosfery pracy i działalności kulturalnej tej instytucji.

W szczególności wnosimy o wsparcie w przywróceniu do pracy naszego ulubionego aktora Dariusza Poleszaka, ale też i innych zwolnionych pracowników teatru.

Nie ma naszej zgody na dalsze postępowanie tej swoistej choroby niszczącej nasz teatr od wewnątrz.

Miłośnicy Teatru im. Stefana Jaracza w Olsztynie
oraz  wielbiciele talentu i kreacji Dariusza Poleszaka

Składając podpis, uprawniam Zbigniew Glezman do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.