Petycja o Poprawę Bezpieczeństwa w budynku hali widowiskowo-sportowej i placu zabaw w Bojanie

Szanowne Gminne Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Szemudzie, ul. Szkolna 4a, 84-217 Szemud

My, niżej podpisani, rodzice i opiekunowie uczniów ze Szkoły Podstawowej w Bojanie, reprezentowani przez zastępcę przewodniczącej Rady Rodziców w Szkole Podstawowej w Bojanie, Wioletę Przybojewską-Antosik z Bojana ul. Tartaczna 6a2, zwracamy się z petycją dotyczącą poprawy bezpieczeństwa na terenieh hali widowiskowo-sportowej w Bojanie oraz placu zabaw znajdującego się w jej otoczeniu.

Argumentacja:

1. Montaż Kamer na Kluczowych Obszarach:
W związku z ostatnimi incydentami kradzieży, prosimy o natychmiastowy montaż kamer na holu skierowane na drzwi toalet i szatnie oraz na hali gimnastycznej. Brak monitoringu w tych obszarach utrudnia identyfikację sprawców oraz zapobieganie przyszłym incydentom.
2. Wymiana Zamków w Szatniach:
Obecny stan zamków w szatniach stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa uczniów. Wymiana wysłużonych zamków jest kluczowa dla ochrony mienia osobistego.
3. Monitoring Placu Zabaw:
Plac zabaw, często niszczony przez wandali, wymaga stałego monitoringu. Atraktywność dla wandali zdecydowanie zmniejszy się, gdy będą świadomi obecności kamer.
4. Obawa o Utratę Kluczy do Mieszkań:
Utrata kluczy związana z kondycją zamków w szatniach rodzi obawy dotyczące bezpieczeństwa mieszkań uczniów.
5. Bezpieczeństwo podczas Imprez Masowych: Kamery będą nie tylko skutecznym narzędziem do monitorowania szatni podczas godzin lekcyjnych, ale również podczas różnego rodzaju imprez masowych na hali gimnastycznej. Taka inwestycja jest kluczowa, aby zabezpieczyć uczestników przed sytuacjami niebezpiecznymi.
6. Zabezpieczenie przed Incydentami Medycznymi:
Podczas imprez masowych, istnieje ryzyko incydentów medycznych. Kamery na hali gimnastycznej pozwolą szybko reagować w sytuacjach, gdzie ktoś może zasłabnąć lub potrzebować pomocy.

Dodatkowe Zagrożenia:

1. Wyłudzenie Danych z Skradzionych Kart SIM:
Ostatnie przypadki kradzieży telefonów z szatni powodują dodatkowe zagrożenie wyłudzenia danych z kart SIM. Prosimy o podjęcie działań, aby chronić nasze dzieci przed ewentualnym wykorzystaniem ich oraz naszych danych osobowych.
2. Oszustwa na Tzw. „Słupy”:
Zauważamy rosnące zjawisko oszustw na tzw. „Słupy”, gdzie przestępcy wykorzystują skradzione telefony do popełniania różnego rodzaju przestępstw. Wprowadzenie monitoringu zwiększyłoby bezpieczeństwo na terenie hali.
3. Oszustwa na „Wnuczka”:
Mamy obawy co do możliwości wykorzystania skradzionych telefonów do oszustw telefonicznych, zwłaszcza wobec osób starszych, np. na tzw. „Wnuczka”. Monitoring pozwoliłby na reakcję na tego typu działania.

Podstawy Prawne:

Zgodnie z polskim prawem, prawa obywatelskie dają nam prawo do zgłaszania petycji na szczeblu lokalnym. Artykuł 67 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej gwarantuje prawo do zrzeszania się oraz wyrażania swoich poglądów i interesów. Petycje są formą wyrażania opinii i potrzeb społeczności lokalnej.

W związku z powyższym, apelujemy o:

1. Montaż kamer na holu skierowane na wejście do toalet i szatni oraz na hali gimnastycznej, szczególnie skierowanych na trybuny. W środę doszło do kradzieży telefonu, a brak monitoringu w kluczowych miejscach utrudnia identyfikację sprawcy.
2. Natychmiastową wymianę zamków w szatniach.
3. Monitoring placu zabaw przy użyciu rzeczywistych kamer, a nie atrap.

Prosimy o pilne rozpatrzenie naszej petycji oraz podjęcie działań w celu zwiększenia poziomu bezpieczeństwa na terenie wspomnianych obiektów.

Wioleta Przybojewska-Antosik    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Wioleta Przybojewska-Antosik do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.