Petycja o powrót do szkół uczniów klas IV-VIII

Adresat:

Ministerstwo Edukacji Narodowej

aleja Jana Chrystiana Szucha 25

Poniatowa, 07.02.2021

W związku z częściowym odmrożeniem gospodarki, my, niżej podpisani, rodzice dzieci klas IV-XIII, domagamy się niezwłocznego powrotu uczniów do szkół.

Wyrażamy ubolewanie z powodu braku takiej właśnie decyzji. Uważamy, że podejmowane przez Rząd Rzeczpospolitej Polskiej działania pozbawione są elementarnej logiki. Otwierane są galerie handlowe, gdzie gromadzą się ludzie z różnych środowisk, których kontrola zachowań i reżimu sanitarnego jest utrudniona, a nie wracają do szkoły dzieci i młodzież, którzy przebywaliby w swoich odrębnych salach, wśród tej samej grupy rówieśniczej, tak jak to się już dzieje w przypadku dzieci młodszych.

Zarówno dzieci, jak i my, rodzice, jesteśmy już bardzo zmęczeni zdalnym nauczaniem, a także bardzo zaniepokojeni. Zdalne nauczani bowiem, niesie za sobą bardzo wiele problemów i ma negatywny wpływ na dzieci i młodzież, co może mieć opłakane skutki w przyszłości. Wzrasta uzależnienie uczniów od telefonów i komputerów, ich wzrok ulega pogorszeniu, pogłębiają się wady postawy, brak kontaktu osobistego z rówieśnikami wpływa negatywnie na ich psychikę i motywację. Jest bardzo prawdopodobne, że nasze dzieci skończą ten rok szkolny z takimi właśnie problemami. Do tego należy dodać fakt, że duża część dzieci przebywa w domu bez opieki dorosłych, którzy nie mogą sobie pozwolić na zrezygnowanie z pracy lub kolejne miesiące pracy zdalnej. Wystarczy odrobina wyobraźni, żeby przewidzieć, jakie to może mieć skutki. W razie wypadku lub jakiegokolwiek innego problemu, kto za to weźmie odpowiedzialność? My, rodzicie, musimy przecież pracować, żeby zapewnić dzieciom godne życie i odpowiednie warunki materialne.

W wielu rodzinach pojawia się dodatkowy problem związany z jednoczesną nauką zdalną kilkorga dzieci (w rodzinach wielodzietnych lub w pieczy zastępczej). Zdarza się bardzo często, że nie każde dziecko ma dostęp do odpowiedniego sprzętu i Internetu, co powoduje konflikty i frustracje w rodzinie. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na fakt, że większość dzieci uczęszczających do szkół, korzysta w nich z jadalni i świetlicy szkolnej. Niejednokrotnie posiłek w szkole jest jedynym ciepłym posiłkiem, na jaki mogą liczyć dzieci zagrożone problemem ubóstwa (a takich jest niemało), ale również i takie, których oboje rodzice pracują do późnych godzin popołudniowych.

Te wszystkie problemy wpływają na stan psychiczny i zmęczenie zarówno dzieci jak i rodziców. My rodzice, bardzo często, po zakończeniu naszej pracy, zmuszeni jesteśmy do tego, by poświęcać jeszcze wiele godzin na pomoc dzieciom w odrabianiu lekcji i zrozumieniu tego, czego nie udało się przekazać nauczycielom w nauczaniu zdalnym. Mamy już tego wszystkiego serdecznie dość! Domagamy się więc jak najszybszej zmiany decyzji i umożliwienia uczniom klas IV-VIII powrotu do szkół w odpowiednim reżimie sanitarnym.

Składając podpis, uprawniam Magdalena Babij do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.