Petycja o zmianę nazwy „zdublowanej” ulicy Grunwaldzkiej na ulicę Praw Kobiet.

Szanowni Państwo!

Zwracamy się do Państwa o podjęcie działań mających na celu przemianowanie fragmentu ulicy Grunwaldzkiej, który od bieżącego roku znalazł się w granicach Krosna, na ulicę Praw Kobiet. Walka, którą kobiety podejmowały przez setki i tysiące lat, mająca na celu doprowadzenie do pełnej emancypacji, miała niewątpliwie charakter globalny i uniwersalny, nie obeszła się również bez ofiar. Prawa kobiet wciąż są gorącym tematem na całym świecie, a bohaterskie czyny kobiet walczących o swoje prawa w USA, Polsce, Hondurasie, Arabii Saudyjskiej i w każdym innym miejscu na świecie, obecnie, jak i przez całą historię świata, działania, które nie odwracalnie zmieniały i zmieniają życie kobiet, zasługują na niewątpliwe uznanie. Nasz region, którego centralnym punktem jest Krosno, również posiada swój udział i tradycje w walce o prawa kobiet. Dość wspomnieć o osobie narodowej  wieszczki, autorce „Roty”, Marii Konopnickiej, która była zadeklarowaną zwolenniczką walki o prawa wyborcze kobiet oraz o Marii Dulębiance, która w sprawie praw wyborczych kobiet agitowała u samego Józefa Piłsudskiego. Obie kobiety spędziły ostatnie lata swojego życia w Żarnowcu i zarówno ich działania, jak i działania podjęte przez resztę dzielnych kobiet Ziemi Krośnieńskiej, zasługują na upamiętnienie.

Z poważaniem, Obywatelki i Obywatele

Patryk Fic, Oliwia Trybus    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Patryk Fic, Oliwia Trybus do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.