Petycja przeciwko likwidacji apteki przy ul. Jagiellońskiej 34

W imieniu mieszkańców Pragi wyrażamy stanowczy sprzeciw dla planów likwidacji apteki przy ul. Jagiellońskiej 34. Zamiast apteki władze sąsiedniej przychodni chcą zrobić w tym miejscu poczekalnie dla osób uzależnionych od narkotyków!

Czy Jagiellońska będzie drugą Brzeską?

To już kolejna próba sprowadzenia osób uzależnionych na Pragę. Planowana likwidacja dotyczy apteki na Pradze-Północ, przy ul. Jagiellońskiej 34. Apteka znajduje się w budynku Zakładu Opieki Zdrowotnej.

apteka-jagiellonska.jpg

To praktycznie jedyny punkt apteczny od ul. Targowej aż do Wisły. Apteka działa w budynku, w którym od ponad 20 lat jest przychodnia, która ma pod opieką około 800 osób uzależnionych od substancji psychoaktywnych. Jeśli władze przychodni wprowadzą swój plan w życie, to ulica Jagiellońska stanie się miejscem niebezpiecznym! A przecież obok znajduje się Teatr Baj, przedszkole czy liceum im. Władysława IV.

Ulica może stać się kolejnym, po ulicy Brzeskiej czy Kijowskiej, miejscem, w którym spotykają się osoby uzależnione. Udało nam się zablokować Centrum Restart w Szpitalu Praskim, a także wyburzyć pawilony przy ul. Targowej 18, które były siedliskiem dealerów i uzależnionych. A teraz mamy kolejny problem! Protestujemy przeciwko likwidacji apteki i kolejnej próbie odbierania przestrzeni mieszkańcom Pragi i oddania jej uzależnionym z całego miasta!

Likwidacja apteki spowoduje znaczne utrudnienia, zwłaszcza dla ludzi starszych, zmuszonych w krótkim czasie wykupić leki. Bardzo prosimy o ponowne rozważenie podjętej decyzji oraz rezygnację z planów likwidacji apteki.

Podpisując, upoważniam Jacek Wachowicz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.