Petycja w sprawie budowy nowego odcinka drogi krajowej łączącej Sanok z planowaną drogą ekspresową S19

Pan Andrzej Adamczyk

Minister Infrastruktury

ul. Chałubińskiego 4/6, 00-928 Warszawa

Zwracamy się z prośbą o rozpatrzenie naszej petycji w sprawie budowy nowego odcinka drogi krajowej łączącej Sanok z planowaną drogą ekspresową S19.

Aktualnie droga krajowa nr 28, na odcinku ok. 30 km pomiędzy Sanokiem a Miejscem Piastowym przebiega przez centra kilkunastu miejscowości, w tym czterech miasteczek. Jest to droga wąska, w złym stanie technicznym o bardzo dużym natężeniu ruchu (szczególnie w sezonie turystycznym). Przekłada się to na narastające problemy w funkcjonowaniu samych miejscowości, ale także pogłębia bariery komunikacyjne zarówno lokalnych użytkowników, odwiedzających ten rejon Polski, jak również przedsiębiorców działających w Sanoku oraz innych miejscowościach naszego subregionu.

Budowa obwodnicy Miejsca Piastowego o długości ponad 22 km, sięgająca do okolic miejscowości Długie w gminie Zarszyn – zapisana w Planie Budowy 100 Obwodnic jest obecnie w fazie opracowania dokumentacji. By osiągnąć wnioskowany efekt, wystarczy wydłużyć planowany zakres inwestycji o brakujący odcinek długości ok. 9 km od miejscowości Długie do istniejącej obwodnicy Sanoka. Budowa nowej drogi pozwoli ominąć na tym odcinku wszystkie miejscowości oraz zagwarantuje nośność i przepustowość dostosowaną do obecnego i przyszłego natężenia ruchu. Rozwiąże też problemy mieszkańców, a ponadto przejmie funkcję obwodnicy wspomnianych miejscowości.

Droga ta stanowiłaby najważniejszy ciąg komunikacyjny dla Euroregionu Karpat na linii wschód-zachód, komunikując subregion Bieszczad oraz duży obszar Ukrainy z Polską i całą Europą. Budowa nowej drogi zapewni dogodne połączenie sieci drogowej z miastami Euroregionu Karpat, jak również przybliży je do autostrady A4 i III Korytarza Paneuropejskiego.

Wnioskujemy zatem o podjęcie prac nad trasowaniem obwodnicy Miejsca Piastowego w sposób, który połączy miasto Sanok z planowaną drogą ekspresową S19.

Składając podpis, uprawniam Wioletta do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.