Petycja w sprawie pilnego dostępu do III i IV linii leczenia dla pacjentów z przerzutowym rakiem jelita grubego.

Pan Premier Mateusz Morawiecki Pan Minister Zdrowia Łukasz Szumowski Pan Minister Adam Lipiński Pan Prezes NFZ Andrzej Jacyna Posłowie i Senatorowie Parlamentu RP

My, chorzy na raka jelita grubego zwracamy się z przejmującym apelem „Spójrzcie nam w oczy – chcemy żyć dłużej!”. Chcemy się leczyć, a nie umierać, chcemy mieć dostęp do III i IV linii leczenia. Każdego dnia z powodu tego nowotworu umierają aż 33 osoby w Polsce! My, pacjenci z rakiem jelita grubego mamy już dość tej sytuacji i postanowiliśmy pokazać twarze oraz podzielić się naszymi historiami. Jesteśmy normalnymi ludźmi, chcemy pracować, zajmować się rodzinami, realizować pasje i cieszyć się życiem. Bierzemy udział w kampanii „Spójrzcie nam w oczy – chcemy żyć dłużej!”. 24 stycznia 2019r. w Hali Głównej Dworca Centralnego udostępniliśmy wystawę, pokazującą prawdziwe oblicze choroby i życia z  nowotworem złośliwym. Mimo olbrzymiej traumy jaką jest rak, na naszych twarzach widać radość, chcemy cieszyć się życiem jak najdłużej. Każdy z nas chce móc być leczony, bo wiemy, że są nowoczesne terapie dostępne już prawie w całej Europie. Niestety, nie dla polskich pacjentów. Moglibyśmy być nadal aktywni zawodowo, rodzinnie, społecznie, pod warunkiem kontynuacji terapii w III i IV linii. Chcemy żyć i pracować, dla siebie, dla bliskich, dla społeczeństwa, dla Polski. Dopiero od lipca 2017 r. oraz stycznia 2018 r. polscy pacjenci mogą korzystać z refundacji leków w I i II linii leczenia na poziomie standardów europejskich. Natomiast od kilku lat w Europie dostępna jest nowoczesna terapia dedykowana pacjentom z przerzutowym rakiem jelita grubego w III i IV linii leczenia. Preparaty zawierające triflurydynę/typiracyl i regorafenib dają dużą szansę na wydłużenie życia pacjentom nawet w zaawansowanym stadium choroby. Terapie te są obecnie finansowane w 23 krajach UE, również w tych o porównywalnym do Polski poziomie PKB per capita, między innymi w Czechach, Grecji, Portugalii, na Słowacji i Węgrzech. Mijają miesiące, na kolejnych listach refundacyjnych znajdują się wyczekiwane leki dla pacjentów onkologicznych w innych obszarach niż rak jelita grubego. Na styczniową listę weszły leki ratujące życie pacjentom z przewlekłą białaczką limfocytową i nowotworem płuca, a co z chorymi na przerzutowego raka jelita grubego,  który jest jednym z największych zabójców chorych onkologicznie w Polsce? Mimo dziesiątek pism składanych do decydentów w obszarze ochrony zdrowia, mimo chęci i obietnic, nasze prośby wciąż nie zostały wysłuchane.  Z rakiem jelita grubego można dzisiaj żyć, może  stać się on chorobą przewlekłą. Pomóżcie nam walczyć o dłuższe życie. Pomóżcie nam i naszym rodzinom spędzić razem jak najwięcej czasu.

Szanowni Państwo, apelujemy o pilne podjęcie działań zmierzających do udostępnienia grupie około 1000 pacjentów z przerzutowym rakiem jelita grubego leczenia w III i IV linii. Jeszcze nie jest za późno dla tych, którzy żyją, nasz los jest w Państwa rękach, liczymy na zrozumienie, wsparcie, pomoc i dobre decyzje.

Zdjęcia_twarzy_Spójrzcie_nam_w_oczy.JPGPacjenci z rakiem jelita grubego, Polskie Towarzystwo Stomijne POL-ILKO, Fundacja EuropaColon Polska, Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych

Dorota Kaniewska -Polskie Towarzystwo Stomijne POL-ILKO    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Dorota Kaniewska -Polskie Towarzystwo Stomijne POL-ILKO do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.