Mieszkańcy Sołectwa Ślęza

Urząd Gminy Kobierzyce

Aleja Pałacowa 1

55-040 Kobierzyce

Petycja w sprawie poprawy jakości usług komunikacji publicznej na terenie Sołectwa Ślęza w Gminie Kobierzyce.

Na podstawie art. 2 ust. 2 pkt 1 z dnia 11 lipca 2014 roku (Dz.U. z 2014 poz. 870) ustawy o petycjach, my niżej podpisani zwracamy się z uprzejmą prośba o podjęcie działań mających na celu poprawę jakości usług komunikacji publicznej na terenie Sołectwa Ślęza.

W ostatnich latach na terenie Sołectwa Ślęza można zauważyć rosnąc wzrost ilości mieszkańców oraz popularności tego terenu jako dobrego miejsca do zamieszkania. Oprócz dogodnego położenia w bezpośredniej bliskości miasta Wrocławia dodatkowym czynnikiem jest działalność prowadzona na terenie Zamku Topacz przyciągającą dużą ilość turystów i promująca nasze sołectwo. Niestety położenie naszego sołectwa z dala od głównych szlaków komunikacyjnych Gminy Kobierzyce powoduje że mieszkańcy jak również goście Zamku Topacz są skazani niejako na korzystanie z prywatnych środków transportu. O ile dla gości naszego sołectwa nie jest to dużym problemem o tyle jest on odczuwalny dla nas mieszkańców w życiu codziennym. Utrudnia on dojazd młodzieży do szkół, ogranicza mobilność osób starszych lub nie posiadających własnego środka transportu chcących udać się na zakupy, do ośrodka zdrowia, urzędu gminy czy kościoła.

Obecna oferta komunikacji publicznej jest praktycznie ograniczona do 4 par kursów autobusu linii 812 na cały dzień od poniedziałku do piątku oraz do 1 pary autobusu linii 612 w ciągu godziny przez cały tydzień. Dodatkowym problemem jest fakt, iż rozkład jazdy autobusu linii 612 został tak ułożony, że oba kursy spotykają się na terenie naszego sołectwa w odstępie około dziesięciu minut, po czym następuje 60 minut przerwy. Sytuacji nie poprawiło tak bardzo oczekiwane otwarcie linii kolejowej pomiędzy Wrocławiem a Świdnicą. Dodatkowym problemem są duże opóźnienia i nie regularność kursowania wspomnianych powyżej linii autobusowych. Patrząc na  ofertę komunikacji publicznej w sąsiednich sołectwach naszej gminy my mieszkańcy czujemy się niejako wykluczeni i zapomniani. Sołectwo Wysoka obsługiwane jest dodatkowo przez autobusy linii 112 oraz 913. Sołectwo Bielany Wrocławskie zaś przez pięć dodatkowych linii 832, 852, 962, 872, 882, 892.

Mając na uwadze powyższe zwracamy się z uprzejmą prośbą o podjęcie działań mających na celu poprawy jakości usług komunikacji publicznej na terenie naszego sołectwa. W naszej opinii można tego dokonać poprzez wdrożenie jednego z poniższych rozwiązań:

• zwiększenie ilości par autobusu linii 612 do 2 na godzinę w całym tygodniu bez zmiany trasy autobusu
  • zwiększenie ilości par autobusu linii 612 do 2 na godzinę w całym tygodniu z modyfikacją trasy: Bielany Wrocławskie – Kwiatowa do Dworca Autobusowego we Wrocławiu
  • zwiększenie ilości par autobusu linii 812 do 1 pary na godzinę przez cały tydzień
  • zmiana trasy autobusu 872 od przystanku Bielany Wrocławskie – Boczna po trasie linii 812 do pętli Krzyki we Wrocławiu

Wyrażamy nadzieje, że przedstawione argumenty zostaną uznane za zasadne a petycja zostanie rozpatrzona pozytywne.

Podpisując, upoważniam Ka Pe do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.