Petycja w sprawie powrotu do oferty PKP Intercity, biletu weekendowego

W związku z ogłoszeniem przez Spółkę PKP Intercity w dniu 7 stycznia 2022 informacji o podwyżkach cen biletów, oraz likwidacji wielu popularnych ofert promocyjnych, a w szczególności wycofania z oferty od 13 stycznia 2022 biletu weekendowego, wielu z nas pasażerów, wyraża niezadowolenie podjętą decyzją przez Zarząd Spółki.

Bilet weekendowy PKP Intercity, był dostępny w ofercie przewoźnika od wielu wielu lat i jego likwidacja sprawiła, że obecnie na podróż koleją, wielu z nas decyduje się znacznie rzadziej.

Nowa oferta promocyjna Multiprzejazd, którą Spółka oferuje od 13 stycznia 2022, nie jest tak korzystna jak bilet weekendowy i skierowana do innej grupy podróżnych.

Na podstawie oferty weekendowej można było w krótkim czasie odwiedzić wiele ciekawych miejsc w Polsce w atrakcyjnej cenie, w czasie wolnym od pracy.

Była to ciekawa forma weekendowego wypoczynku dla wielu pasażerów.

Oferta Multiprzejazd nie jest ofertą przyjazną dla wielu z nas, biorąc pod uwagę fakt że od poniedziałku do piątku prawie każdy z nas pracuje.

Z pewnością zainteresowanie nową ofertą promocyjną nie będzie tak duże jak miało to miejsce w przypadku biletów weekendowych. Ale może właśnie o to chodzi Władzom Spółki?

Apelujemy o powrót biletu weekendowego w podstawowej wersji, na korzystanie z pociągów IC i TLK i na dotychczasowych warunkach, lub ewentualnie ze skróconym terminem obowiązywania do niedzielnego wieczora.

Będzie to najlepszym rozwiązaniem z punktu widzenia pasażera.

Dwie oferty promocyjne obowiązujące na podobnych zasadach, w różnym czasie, z przeznaczeniem dla różnych grup pasażerów.

Spółka PKP Intercity od dawna chwali się ciągłymi modernizacjami posiadanego taboru, komfortowymi warunkami podróży i coraz krótszym czasem przejazdu na wielu trasach. Ma również plany rozwoju siatki połączeń w przyszłości, oraz zakup dużej ilości nowych lokomotyw, wagonów i jednostek trakcyjnych.

Tylko na myśl nasuwa się pytanie, skoro oferta promocyjna przewoźnika nie przyciąga dostatecznej ilości podróżnych, a wręcz przeciwnie powoduje znaczny ich odwrót od pociągów spółki, to dla kogo te inwestycje?

Likwidacja biletu weekendowego zraziła  do podróży pociągami PKP Intercity dużą część pasażerów, którzy korzystają z innych środków lokomocji.

Bo jest po prostu taniej.

Apelujemy do Zarządu Spółki PKP Intercity o powrót biletu weekendowego w podwyższonej cenie, która w związku z galopującą inflacją będzie jak najbardziej zrozumiała.

My tutaj podpisani chcemy aby bilet weekendowy nadal był w ofercie Spółki PKP Intercity na dotychczasowych lub podobnych warunkach, ewentualnie w podwyższonej cenie.

Podpisując, upoważniam Łukasz Eichner do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.