Petycja w sprawie przebudowy ulicy Krzyckiej we Wrocławiu

Pan Jacek Sutryk

Prezydent Miasta Wrocławia

Szanowny Panie Prezydencie,

Zwracamy się do Pana w imieniu osób zamieszkałych przy ulicy Krzyckiej we Wrocławiu, mieszkańców Kleciny, jak również innych osób dla których jest to codzienna linia komunikacyjna.

W ostatnim czasie, liczne wrocławskie ulice doczekały się remontów, modernizacji lub całkowitych transformacji. Niestety, dla wielu z nas główna droga dojazdów do pracy czy szkoły, wydaje się być kompletnie zapomniana. Nierówna nawierzchnia nie tylko znacząco wpływa na komfort podróży, zarówno samochodem, jak i autobusem, ale też powoduje liczne niebezpieczeństwa. Niewielki opad deszczu wystarczy by powstały głębokie kałuże. To z kolei bardzo negatywnie wpływa na bezpieczeństwo kierowców i pieszych.

Jednakże stan samej ulicy, nie jest tak zły jak pobocza i ścieżek dla pieszych. Płyty, którymi są wyłożone, daleko odbiegają od dzisiejszych standardów. Stanowią przeszkodę dla pieszych w każdym wieku. Generują szczególne trudności w bezpiecznym poruszaniu się osób starszych i niepełnosprawnych. Równie niekomfortowe są dla dzieci, jak również najmłodszych, którzy jeszcze poruszają się w wózkach. Na nich również powstają kałuże, co jest szczególnie niebezpieczne w okresie przymrozków. Przez deszcz powstają kilkumetrowe odcinki, po których nie można bezpiecznie przejść.

Nie możemy też zapominać o rowerzystach. Na Krzyckiej nie ma dla nich miejsca ani na chodnikach, ani na jezdni. Nierówna nawierzchnia w obydwu tych miejscach powoduje liczne niebezpieczeństwa. Obecność rowerzystów na jezdni, z powodu jej szerokości i natężenia ruchu, nie jest pożądana.

Poniższe zdjęcia najlepiej zobrazują nasz problem: https://imgur.com/a/dzTnfd6

Apelujemy zatem o generalny remont ulicy Krzyckiej, obejmujący: jezdnię, pobocze, chodniki dla pieszych i przystanki autobusowe. Idealnym rozwiązaniem byłoby także wytyczenie ścieżki rowerowej, tak aby żadna grupa nie czuła się pominięta.

Prosimy o wzięcie pod uwagę naszego apelu. Coraz więcej mieszkańców wprowadza się do lokali przy ulicach Mglistej, Skarbowców i rzece Olszówce. Populacja, a co za tym idzie – ruch, będzie się tylko zwiększać, a główna ulica jest na to zupełnie nieprzygotowana.

Mieszkańcy i użytkownicy ulicy Krzyckiej    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Mieszkańcy i użytkownicy ulicy Krzyckiej do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.