Petycja w sprawie przywrócenia dwóch pasów ruchu przed rondem Solidarności w Nysie

Apelujemy do wszystkich przedstawicieli władz, szczególnie do Urzędu Marszałkowskiego w Opolu i prosimy jednocześnie o podjęcie pilnych działań, w celu zatrzymania bezmyślności urzędniczej, ściągającej na Nysę korki drogowe i uciążliwości w systemie komunikacyjnym, który w Nysie jest i tak bardzo daleki od ideału.

DSC_0368_(Copy).jpg

Zwracamy się z tym apelem w kontekście nagłej, bezmyślnej, szkodliwej i nikomu niepotrzebnej zmiany organizacji ruchu przed rondem Solidarności, polegającej na zwężeniu dwóch pasów ruchu do jednego.

Miasto, które cierpi na brak płynnej komunikacji, otrzymało w wyniku tej niezrozumiałej decyzji kolejne tzw. „wąskie gardło” wywołujące korkowanie się ul. Bramy Grodkowskiej i znajdującego się tam skrzyżowania ze światłami.

DSC_0357_(Copy).jpg

Rondo Solidarności funkcjonuje od 20 lat i nie jest miejscem szczególnie zagrożonym wypadkami, nie stanowi zagrożenia dla pieszych, jak i kierujących. Pas ruchu do jazdy na wprost i lewoskręt w kierunku mostu im. Józefa Bema zawsze były zapełnione w podobnym stopniu i było to rozwiązanie logiczne z punktu widzenia komunikacji i możliwych kierunków jazdy.

Apelujemy zatem, o porozumienie wszystkich lokalnych przedstawicieli samorządowych ponad podziałami, bo w korkach wywołanych takim bezmyślnym działaniem będziemy stali wszyscy - od lewa do prawa.

Podejmijcie działania! Zatrzymajcie falę bezmyślnych działań psujących układ komunikacyjny Nysy!

Piotr Wojtasik/Nowiny Nyskie    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Piotr Wojtasik/Nowiny Nyskie do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.