Petycja w sprawie przywrócenia porodówki w szpitalu w Zakopanem.

W związku z dramatyczną sytuacją w szpitalu powiatowym im. Tytusa Chałubińskiego w Zakopanem, wzywamy Ministra Zdrowia do podjęcia natychmiastowych działań zmierzających do ponownego otwarcia oddziału ginekologiczno – położniczego w tej placówce.

1 października 2019 roku, z powodu braków kadrowych zamknięto oddział ginekologiczno – położniczy w Zakopanem. Jest to jedyny szpital powiatowy z porodówką i oddziałem neonatologicznym w powiecie tatrzańskim. Lekarze pracujący w szpitalu w trosce o zdrowie pacjentów i swoje zdecydowali o nieprzedłużeniu umowy o prace w szpitalu. Specjaliści byli przepracowani, brali dyżury ponad miarę.

Żądamy i apelujemy do Ministra Zdrowia Łukasza Szumowskiego, oraz do Premiera Mateusza Morawieckiego o podjęcie pilnych działań w kierunku przywrócenia działalności tego oddziału.

Chcemy, aby nasze dzieci rodziły się blisko domu!

Chcemy, aby kobiety ciężarne miały zapewniony dostęp do opieki szpitalnej blisko swojego miejsca zamieszkania!

Chcemy, aby turystka w ciąży mogła czuć się bezpiecznie, mieć zapewniony dostęp do opieki położniczej i lekarskiej w nagłej sytuacji porodowej!

Chcemy, aby nasze dzieci mogły mieć wpisane w dokumentach jako miejsce urodzenia miasto Zakopane!

Żądamy, aby lekarze pracujący na oddziale mieli godne warunki pracy!

Żądamy, aby szpital zatrudnił odpowiednią liczbę lekarzy ginekologów i anestezjologów, tak aby lekarze nie byli przepracowani!

Żądamy, dostępu do znieczulenia w trakcie porodu dla pacjentek!

Pozostawienie miasta Zakopane oraz całego powiatu bez opieki lekarskiej naraża przyszłe mamy i dzieci  na zagrożenie zdrowia i życia. Do najbliższego szpitala, w Nowym Targu, jest 25 km, ale realny czas dojazdu z powodu korków, czasami przekracza nawet godzinę!

Co więcej, placówka w Nowym Targu też ma swoje ograniczenia i nie jest w stanie z dnia na dzień przyjąć dwa razy więcej pacjentek i zapewnić im odpowiedniej opieki.

W związku z tym, wzywamy Ministra zdrowia do:

​⁃​zmiany dyrektora szpitala,

​⁃​pilnego zatrudnienia kadry lekarskiej, oraz położniczej

​⁃​przywrócenia działania oddziału ginekologiczno-położniczego

Tylko takie działania mogą zapewnić bezpieczeństwo mieszkankom naszego regionu, turystkom i ich nienarodzonym jeszcze dzieciom.

Jeśli się zgadzasz to podpisz petycję i udostępnij dalej!

Jagna Marczulajtis-Walczak    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Jagna Marczulajtis-Walczak do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.