Petycja w sprawie utworzenia siedziby Dolnośląskiego Społecznego Muzeum Kolejnictwa, w sąsiedztwie Parku Henrykowskiego, na dawnych, dziś już nieużytkowanych terenach służących obrządzaniu parowozów.

Petycja skierowana do:

Prezes Rady Ministrów - Sz. P. Mateusz Morawiecki

Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, przewodniczący Komitetu do spraw pożytku publicznego - Sz. P. Piotr Gliński

Wiceprezes Rady Ministrów, minister aktywów państwowych - Sz. P. Jacek Sasin

Marszałek Województwa Dolnośląskiego – Sz. P. Cezary Przybylski

Szanowni Państwo,

Prosimy Państwa o poparcie naszego pomysłu utworzenia siedziby Dolnośląskiego Społecznego Muzeum Kolejnictwa na terenie historycznej, dziś opuszczonej, grupie torów (tzw. Grupy X) znajdującej się we Wrocławiu przy ul. Paczkowskiej. Znajduje się ona w bezpośrednim sąsiedztwie Parku Henrykowskiego. Chcemy połączyć ze sobą opuszczone dzisiaj perony pocztowe przy Dworcu Głównym we Wrocławiu, opuszczony najstarszy dworzec kolejowy w Polsce (Dworzec Kolei Górnośląskiej, znajdujący się przy ul Małachowskiego we Wrocławiu w bezpośrednim sąsiedztwie Dworca Głównego) oraz historyczną grupę torów przy ul. Paczkowskiej, służącą w przeszłości do obrządzania parowozów we Wrocławiu.

Klub Sympatyków Kolei we Wrocławiu, założyciel Dolnośląskiego Społecznego Muzeum Kolejnictwa już od 30 lat swojego istnienia walczy o zachowanie pereł dziedzictwa kolejowego. Pomimo posiadania kolekcji ponad 70 unikalnych wagonów towarowych z lat 1900-1980, zabytkowych wagonów osobowych, legendarnego elektrowozu EP05-22 (to ta lokomotywa prowadziła pociąg „Opolanin” i została zatrzymana podczas strajków w Ursusie w czerwcu 1976), 12 lokomotyw spalinowych i 2 wyjątkowych parowozów, Muzeum nadal nie ma swojej siedziby. Aktualnie rozproszone po różnych tymczasowych miejscach, każdego dnia zabytki są narażone na działania wandali i powolne niszczenie. Nie ma także możliwości zwiedzania ich przez turystów i mieszkańców naszego miasta oraz okolic. Spośród wielu naszych eksponatów 30 pojazdów udało nam się przywrócić do pełnej sprawności technicznej, które dziś można spotkać w pociągach retro w całym kraju oraz na planach filmowych (np. film "Kurier" w reżyserii Władysława Pasikowskiego).

Wiele miast w Europie posiada na swoim terenie muzeum kolejnictwa, co staje się nie lada atrakcją turystyczną. Twój podpis pomoże nam przekonać osoby decyzyjne do idei organizacji siedziby Muzeum przy ulicy Paczkowskiej we Wrocławiu. Przyczynisz się tym samym do krzewienia kultury technicznej i historycznej wśród dzieci i młodzieży. Nie pozostań obojętny na dorobek techniczny poprzednich pokoleń! Przyłącz się do nas i wesprzyj pomysł organizacji siedziby Dolnośląskiego Społecznego Muzeum Kolejnictwa we Wrocławiu w sąsiedztwie enklawy zieleni Parku Henrykowskiego, na opuszczonych historycznych terenach kolejowych!

Więcej informacji na temat pomysłu znajdziecie Państwo na oficjalnej stronie naszego muzeum – Strona Muzeum

IMG_20180310_171623-01.jpgZabytkowy tabor kolejowy zgromadzony w Dolnośląskim Społecznym Muzeum Kolejnictwa

Kolorem czerwonym oznaczono proponowane miejse do Dolnośląskiego Społecznego Muzeum Kolejnictwa, zielonym Park Henrykowski, pomarańczowym - zabytkowe preony i tory pocztowe, oraz zółtym Dworzec Górnośląski - najstarszy dworzec kolejowy w Polsce

z_parkiem.jpg

projekt_tory_pocztowe.jpgNa bazie wizualizacji autorstwa : Aleksander Czerwonka-Jabłoński, Marta Dąbrowska, Anna Okoń

Nasze pociągi retro uruchamiamy nie tylko we Wrocławiu, ale również na terenie Dolnego Śląska oraz całej Polski.

Prosimy o poparcie naszego pomysłu utworzenia siedziby dla Dolnośląskiego Społecznego Muzeum Kolejnictwa na terenie dawnej grupy obrządzania parowozów przy stacji Wrocław Główny.

Klub Sympatyków Kolei we Wrocławiu    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Klub Sympatyków Kolei we Wrocławiu do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.