Petycja w sprawie wyciszenia hałasu generowanego przez wyciągi na halach firmy FOLPLAST

Drodzy mieszkańcy Kościana,

jakiś czas temu na forum serwisu koscian.net wywiązała się dyskusja na temat hałasu dochodzącego z firmy Folplast. Jako mieszkańcy osiedla Wesołe Miasteczko od dłuższego czasu zauważamy ten problem. Dzięki dyskusji na forum wiemy, że nie jestem jesteśmy jedyni, którzy doświadczają codziennych tortur związanych z jednostajnym, drażniącym i szkodliwym hałasem dochodzącym z wyciągów zamontowanych na dachu hal produkcyjnych firmy Folplast.

Problem pojawił się od roku 2018, kiedy chyba na dobre ruszała produkcja w nowo wybudowanej hali. Z tym nieustającym szumem nie można się rozstać nawet jeżeli chcemy odpocząć i posiedzieć na dworze. O spaniu przy otwartym oknie można zapomnieć, gdyby nie okna dźwiękoszczelne nasze domy w ogóle nie nadawałby się do zamieszkania. Dopuszczalny poziom hałasu w nocy dla terenu zabudowy jednorodzinnej i mieszkalnej praktycznie stale jest przekraczany.

Zwracamy się do każdego, którego ta sprawa również dotyczy lub dotyczy jego bliskich, by poparli petycję skierowaną do Burmistrza Miasta Kościana, Rady Miejskiej Kościana i właściciela firmy Folplast. Należy podjąć działania mające na celu wygłuszenie wspomnianych wyciągów i wykonanie tunelu akustycznego, który skierowałby wywiew, a co za tym idzie dźwięk, w kierunku przemysłowej części Kościana, a nie w kierunku zabudowań mieszkalnych.

Śpieszmy się drodzy mieszkańcy, ponieważ firma wystąpiła o opinię środowiskową mającą na celu zezwolenie na budowę kolejnej hali pod linię do produkcji foli. Prosimy w imieniu swoim i mieszkańców o wygłuszenie istniejących wyciągów i dialog z nami, mieszkańcami, którzy osiedlili się tu na długo wcześniej niż powstała fabryka generująca hałas przekraczający dopuszczalne normy w strefie zabudowań jednorodzinnych.

Mieszkańcy osiedla Wesołe Miasteczko

Mieszkańcy osiedla Wesołe Miasteczko    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Mieszkańcy osiedla Wesołe Miasteczko do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.