Petycja w sprawie wydłużenia linii autobusowej nr 500 do przystanku Powązki Cmentarz Wojskowy

petycja_500_obrazek_logotyp.jpgZarząd Transportu Miejskiego
ul. Żelazna 61
01-848 Warszawa

W związku z rosnącą liczbą mieszkańców i powstawaniem nowych osiedli mieszkaniowych przy ul. Powązkowskiej wnioskujemy o przedłużenie linii autobusowej nr 500 do przystanku Powązki Cmentarz Wojskowy.

W okolicy ul. Powązkowskiej od lat powstają osiedla mieszkaniowe. Wkrótce przybędzie w okolicy kilka tysięcy nowych mieszkańców. Mimo że mieszkamy blisko centrum, jedynym autobusem dowożącym mieszkańców do Śródmieścia, jest linia 180. Jest to linia zawodna – często bardzo opóźniona i przepełniona w godzinach szczytu. Linia 180 ma aż 44 przystanki i trasę poprowadzoną przez najbardziej zatłoczone części miasta. W godzinach porannych na przystanku Elbląska01 i PKP_Powązki01 (dawniej Duchnicka01) autobusy tej linii zatrzymują się już mocno przepełnione i często trudno z nich skorzystać. W związku z tym, aby dostać się do węzła przesiadkowego przy Rondzie Radosława często jesteśmy zmuszeni iść tam pieszo. W godzinach popołudniowego szczytu wysiadając z komunikacji miejskiej przy Alei Jana Pawła II czy ul. Okopowej trudno doczekać się na autobus, który podjeżdżając na przystanek Powązkowska02 (przy ulicy Burakowskiej) notorycznie jest spóźniony i przepełniony. Często przejście odcinka z przystanku Powązkowska02 do pl. Niemena okazuje się być szybszym rozwiązaniem. Ale czy tak powinno być?

Linia autobusu nr 500 kończy trasę przy ulicy Dzikiej, byśmy mogli z niej skorzystać wystarczyłoby wydłużenie tej linii do przystanku Powązki Cmentarz Wojskowy (ok 1,8 km). Umożliwiłoby to wielu mieszkańcom okolicy możliwość przesiadki na Rondzie Radosława do i z tramwajów oraz umożliwiło alternatywny dojazd do stacji metra Dworzec Gdański.

Zdajemy sobie sprawę, że nie jesteśmy pierwszymi, którzy wnoszą o przedłużenie tej linii, co tylko potwierdza od jak dawna odczuwamy problemy z komunikacją miejską w naszym obszarze. Rośnie liczba mieszkańców, pojawiają się nowe osiedla, a komunikacja autobusowa od długiego czasu nie jest dostosowana do realnych potrzeb mieszkańców naszej okolicy.

Po raz kolejny więc wnosimy o przedłużenie linii autobusowej nr 500 do przystanku Powązki Cmentarz Wojskowy.

Mieszkańcy

Stowarzyszenie Sąsiedzi z Artystycznego    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Stowarzyszenie Sąsiedzi z Artystycznego do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.