Petycja w sprawie zmian w strefie płatnego parkowania w Szczecinie

Szanowny Panie Prezydencie,

w związku z planowanymi zmianami w Strefie Płatnego Parkowania apelujemy o zrezygnowanie z projektu rozszerzenia jej o kolejne 4000 miejsc parkingowych, likwidacji abonamentów rocznych oraz podwyższenia stawek za parkowanie.

Jednocześnie apelujemy o wprowadzenie zmian, które naszym zdaniem realnie poprawią komfort parkowania w mieście:

- przywrócenie parkingu na pl. Orła Białego – jest to miejsce gdzie zlikwidowano ponad 100 miejsc parkingowych i osoby, które do tej pory korzystały z tego parkingu, zajęły inne miejsca w okolicy, przez co mieszkańcy i pracownicy firm przy okolicznych ulicach również mają problem z zaparkowaniem auta. Plac Orła miał być miejscem spotkań i ożywionych działań, a w rzeczywistości stoi pusty przez ponad 90% roku. Przywrócenie miejsc parkingowych w tym miejscu, znacząco poprawi parkowanie w centrum miasta

- wprowadzenie liczników miejsc parkingowych – dzięki informacji ile miejsc parkingowych pozostaje wolnych na danej ulicy, kierowcy łatwiej zdecydują o tym gdzie szukać miejsca parkingowego i nie będą krążyć po kilkadziesiąt minut po ulicach centrum. Podobne rozwiązania funkcjonują w niektórych miastach w Polsce i w Europie.

- wprowadzenie rotacyjnej strefy parkowania – wyznaczenie miejsc, które mogą być zajęte tylko przez godzinę/dwie tam gdzie mieszkańcy przyjeżdżają załatwić szybko swoje sprawy, a często brakuje dla nich miejsc. Parkowanie w tym czasie powinno być bezpłatne. Takie rozwiązanie jest bardzo popularne w Niemczech.

- stworzenie większej liczby parkingowców – wprawdzie projekt zmian w SPP zakłada stworzenie dodatkowych parkingowców jednak naszym zdaniem powinno być ich więcej oraz powinny być stworzone przed wprowadzeniem innych zmian. Proponujemy lokalizacje: Jasne Błonia, Dworcowa, Wielkopolska, Bałuki, remont parkingowca na Kaszubskiej

- stworzenie parkingów P&R przy pętlach przesiadkowych – aby zachęcić więcej osób do korzystania z komunikacji miejskiej, parkingi typu P&R powinny być tworzone tam gdzie istnieje najwięcej możliwości przesiadki do odpowiedniego środka komunikacji miejskiej lub gdzie będzie można zaparkować i przejść w 5 minut do celu. Obecny parking przy Hangarowej jest przykładem jak tego nie robić. Proponujemy stworzenie parkingów tego typu przy Basenie Górniczym, przy pętli Pomorzany, przy pętli Krzekowo, na Łasztowni.

- zrównanie abonamentów za parkowanie z abonamentami za komunikację miejską – z zasady jesteśmy przeciwni wszelkim opłatom w strefie płatnego parkowania, jednak idąc na kompromis i trzymając się argumentacji dotyczącej zmian w wysokości mandatów za brak biletu parkingowego, apelujemy o zrównanie abonamentów za parkowanie w mieście z cenami abonamentów na komunikację miejską. W przypadku miesięcznego abonamentu na parkowanie w strefie niech to będzie 100 zł tak jak bilet miesięczny na zwykłe linie komunikacji miejskiej. Przy wykupie abonamentu na dłuższy okres ceny powinny uwzględniać rabaty.

Zmiany w Strefie Płatnego Parkowania powinny iść w tym kierunku, aby faktycznie ułatwić kierowcom znalezienie wolnego miejsca do parkowania. Po analizie sytuacji w innych miastach, gdzie opłaty są na podobnym poziomie jaki chce się wprowadzić u nas, łatwo dojść do wniosku, że wyższe opłaty, większa strefa czy brak abonamentów rocznych, w żaden widoczny sposób nie poprawia sytuacji.

W naszej ocenie, zmiany proponowane przez miasto mają jedynie na celu poprawienie sytuacji budżetowej, a nie poprawę funkcjonowania strefy. Dlatego zaproponowaliśmy rozwiązania, które realnie wpłyną na komfort parkowania w mieście.

Marcel Duda

Dariusz Gładun

Radosław Gardziński

Jakub Kozieł

Składając podpis, uprawniam Jakub Kozieł do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.