Petycja ws. wprowadzenia kaucji za plastikowe puszki i butelki w Polsce

Prezydent RP Andrzej Duda

Premier RP Mateusz Morawiecki

Minister Środowiska Henryk Kowalczyk

Posłowie i senatorowie Sejmu i Senatu RP

Szanowni państwo!

My, niżej podpisane osoby, chcemy wprowadzenia systemu kaucji za plastikowe puszki i butelki w Polsce. Jeśli zostanie wprowadzony ten system, to dzięki niemu plastikowe puszki i butelki nie będą się walić po śmietnikach, gdzie również otrzymamy za nie pieniądze.

System kaucji za plastikowe puszki i butelki został wprowadzony w takich europejskich krajach jak Dania, Szwecja, Norwegia, Finlandia, Niemcy czy Holandia, gdzie system kaucji za plastikowe puszki i butelki bardzo dobrze się przyjął w wyżej wymienonych krajach. W europejskich dyskontach, supermarketach i hipermarketach znajdują się tzw. butelkomaty, do których wrzucamy puste puszki i butelki za które otrzymujemy bon, dzięki któremu otrzymujemy od sprzedawcy pieniądze za wrzucone puszki i butelki do butelkomatu.

System ten jest nie tylko ekologią i ochroną środowiska, ale również bardzo łatwym sposobem zdobycia pieniędzy.

Chcemy co następuje:

- wprowadzenie systemu kaucji za plastikowe puszki i butelki w Polsce (mała puszka i mała butelka - 0,50 groszy, duża puszka i duża butelka - 1 złotych).

- wprowadzenie tzw. butelkomatów do wszystkich dyskontów, supermarketów i hipermarketów w Polsce.

- wprowadzenie do puszek i butelek specjalnego znaczka, dzięki któremu otrzymamy pieniądze.

Mamy nadzieje, że dzięki naszej petycji system kaucji za plastikowe puszki i butelki zostanie wprowadzony w Polsce w trybie natychmiastowym.

Składając podpis, uprawniam Adrian Halamus do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.