Poprawa bezpieczeństwa pieszych oraz rowerzystów w rejonie Plant Nowackiego

Poniżej treść petycji która zostanie złożona do:

• Urzędu Miasta Krakowa, pl. Wszystkich Świętych 3-4,  31-004 Kraków,
  • Zarządu Dróg Miasta Krakowa, ul. Centralna 53, 31-586 Kraków,
  • Zarządu Transportu Publicznego w Krakowie, ul. Wielopole 1, 31-072 Kraków
  • Wydziału Miejskiego Inżyniera Ruchu, Wielopole 1, 31-072 Kraków
  • Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie, ul. Reymonta 20, 30-059 Kraków.

PETYCJA

W imieniu mieszkańców Starego Podgórza zwracam się z uprzejmą prośbą o podjęcie działań mających na celu:

1.       Poprawę bezpieczeństwa uczestników ruchu drogowego, w szczególności pieszych i rowerzystów w rejonie Plant Nowackiego – ul. Długosza / ul. Rollego / ul. Warneńczyka/ pl. Serkowskiego

2.       Uspokojenie ruchu drogowego w wyżej wymienionym obszarze

W celu realizacji ww. celów prosimy, przede wszystkim, o zamontowanie na drogach urządzeń uspokajających ruch drogowy.

W ramach realizacji wyżej wymienionych celów proponujemy następujące działania:

1.       Wprowadzenie znaków pionowych i poziomych „ Tempo 30” (strefy ograniczenia prędkości do 30km/h) zgodnie z ustaleniami Zarządu Transportu Publicznego Miasta Krakowa

2.       Wyniesienie przejść dla pieszych wymuszających zmniejszenie prędkości przed nimi

3.       Zmianę organizacji ruchu w postaci utworzenia skrzyżowań o ruchu okrężnym

4.       Wprowadzenie poziomych znaków poprawiających bezpieczeństwo i ruch w obszarze

5.       Wprowadzenie innych urządzeń spowalniających   Proponowane lokalizacje do montażu takich urządzeń:

1.       Skrzyżowanie ul. Długosza / ul. Rollego / ul. Przedwiośnie

·         Instalacja niewielkiego rozmiaru ronda tzw. pinezki

2.       Ulica Długosza

·         Wyniesienie przejść dla pieszych doprowadzających do Plant Nowackiego znajdujących się pomiędzy ulicą Przedwiośnie i ulicą Krasickiego

3.       Skrzyżowanie ul. Długosza / ul. Krasickiego/ pl. Serkowskiego

·         Zmiana organizacji ruchu poprzez wprowadzenie skrzyżowania o ruchu okrężnym ułatwiającego włączanie się do ruchu rowerzystom i kierowcom samochodów ·         Instalacja niewielkiego rozmiaru ronda tzw. pinezki

·         Wprowadzenie  przejścia dla pieszych na ul. Krasickiego przed ww. skrzyżowaniem

4.       Plac Serkowskiego

·         Wyniesienie przejść dla pieszych doprowadzających do Plant Nowackiego znajdujących się pomiędzy ulicą Długosza i ulicą Warneńczyka

5.       Ulica Warneńczyka

·         Wyniesienie przejść dla pieszych doprowadzających do Plant Nowackiego znajdujących się pomiędzy ulicą Rejtana i ulicą Rollego

·         Wprowadzenie przejścia dla pieszych przy wyjściu z Plant Nowackiego w kierunku przyszłego parku kieszonkowego przy ul. Sokolskiej

6.       Ulica Rollego

·         Wyniesienie przejść dla pieszych doprowadzających do Plant Nowackiego oraz przyszłego parku kieszonkowego  znajdujących się pomiędzy ulicą Długosza i ulicą Legionów Piłsudskiego

7.       Ulica Ludwinowska

·         Wymalowanie czerwonego poziomego pasa informującego  kierowców o możliwym włączeniu się rowerzystów jadących z Bulwaru Wołyńskiego na Most Retmański

·         Wprowadzenie wyniesionego przejścia dla pieszych od strony ul. Zatorskiej na bulwar Wołyński

Poniżej przykłady instalacji

1.       Mini rondo tzw. pinezka

Rondo1.PNG

2.       Wyniesione przejście dla pieszych

Podwyższone_przejście1.PNG

3. Pas informujący o włączeniu się się rowerzystów do ruchu drogowego

Pas_rowerowy1.PNG

Główne argumenty przemawiające za wprowadzaniem instalacji oraz zmianą organizacji ruch to:

·         Duży ruch samochodowy pomiędzy ul. Marii Konopnickiej i ul. Kalwaryjską oraz ul. Legionów Piłsudskiego

·         Częste łamanie przepisów przez kierowców takie jak:

o   Nieustąpienie pierwszeństwa na przejściu dla pieszych

o   Wyprzedzanie rowerzystów na przejściach dla pieszych

o   Nadmierna prędkość

o   Skracanie zakrętów

o   Wyprzedzanie rowerzystów bez zachowania odległości ustalonej przez kodeks ruchu drogowego

·         Duży ruch pieszy w rejonie Plan Serkowskiego w szczególności rodzin z dziećmi, młodzieży i osób starszych

·         Duży ruch rowerowy łączący Ludwinów z Rondem Matecznego, Bulwar Podolski z Bulwarem Wołyńskim oraz ulicami Kalwaryjską i Legionów Piłsudskiego

·         Niejasny  układ drogowy wymuszający na rowerzystach jazdę chodnikiem co znacząco wpływa na bezpieczeństwo pieszych

·         Brak jednoznacznego przekierowania ruchu rowerowego z Bulwaru Wołyńskiego na ulicę Ludwinowską powodujący konflikty pomiędzy pieszymi, rowerzystami i użytkownikami hulajnóg na chodniku w obrębie ul. Ludwinowskiej i Rollego

·         Brak widocznego miejsca umożliwiającego pieszym przejście z Plant Nowackiego w kierunku Mostu Retmańskiego (ul. Rollego)

·         Efekt tzw. „długiej prostej” kierowców jadących z Mostu Retmańskiego w kierunku ul. Kalwaryjskiej – powodujący uciążliwy hałas

Proponowane powyżej rozwiązania, jak wskazano na wstępie, mają na celu poprawę bezpieczeństwa na drogach. Jednocześnie proponowane uspokojenie ruchu w rejonie Plant Nowackiego ma na celu ograniczenia funkcji tranzytowej pomiędzy ulicą Konopnickiej i Kalwaryjską oraz Legionów Piłsudskiego. Remont Mostu Piłsudskiego budzi wśród mieszkańców  nadzieję na lepszą komunikację w rejonie, ale także obawy przed znacznym zwiększeniem ruchu drogowego. W ramach troski o dobro mieszkańców Starego Podgórza oraz wszystkich mieszkańców Krakowa chętnie odwiedzających ten rejon prosimy o podjęcie ww. działań.  Jednocześnie deklaruję chęć współpracy i wsparcia w podejmowanych decyzjach.

Proszę o pozytywne rozpatrzenie naszej prośby.

Składając podpis, uprawniam Maciej Kobiela do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.