PROTEST ARTYSTÓW I PRZYJACIÓŁ NOWOSĄDECKIEJ MAŁEJ GALERII

22d5bee0ff548f1e0827e7d61aec85d7.jpg

Do Ludomira Handzla – Prezydenta Miasta Nowego Sącza

Protestujemy przeciwko bezpardonowej polityce prowadzonej przez Pana wobec zasłużonej dla polskiej kultury Nowosądeckiej Małej Galerii.

W czasie trwania XXVIII Małego Festiwalu Form Artystycznych, najważniejszego wydarzenia w kalendarium Galerii, jak również podczas tragicznej pandemii odesłał Pan Panią dyrektor tej placówki na emeryturę, przerwając tym samym trwający Festiwal oraz decyzją o reorganizacji złamał Pan kręgosłup Małej Galerii.
To jest niewybaczalne. Przejdzie Pan do historii, jako ten, który to uczynił.

Galeria, działając już prawie 30 lat, wypracowała markę, która jest znana w całym kraju oraz za granicą, stawia Nowy Sącz w gronie liczących się ośrodków kulturalnych i kulturotwórczych. Na dorobek Małej Galerii składają się setki wydarzeń artystycznych – wystaw, happeningów, koncertów, spektakli teatralnych, ale przede wszystkim spotkania publiczności z wybitnymi artystami, twórcami sztuki i kultury polskiej.

Nie znamy Pańskich intencji odnośnie Galerii, nigdy ich Pan publicznie nie przedstawił. Nie podał Pan żadnych przyczyn, potrzeb, dla których należałoby cokolwiek w Galerii zmieniać. Nigdy też z Pańskich ust nie słyszeliśmy krytyki działalności Galerii, czy jej kierownictwa, niczego co dałoby podstawy do reorganizacji placówki.

O co chodzi, Panie Prezydencie?

Co kryje się za pośpiechem, brakiem rozmowy i konsultacji… Dlaczego podjął Pan taką decyzję w tak trudnym dla wszystkich czasie? Tym bardziej, że jedną z ofiar pandemii SARS-CoV-2 jest Kultura…

Naszym zdaniem zepsuł Pan sprawnie działający organizm, powinien Pan mieć tego świadomość, zanim podejmie Pan w tej sprawie kolejne decyzje. Apelujemy do Pana o zmianę dotychczasowych.

Jest jeszcze czas. Potrzebujemy Małej Galerii takiej, jaka jest.

Artyści, ludzie kultury, Nowosądeczanie.

Przyjaciel Małej Galerii    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Przyjaciel Małej Galerii do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.